Váratlan felfedezés: itt egy új remény a kopaszodóknak

kopaszság Alopecia CARE head plain background CLOSE-UP ALONE BACK VIEW 40-50 years human person ADULT EUROPEAN male MAN MEDICINE DERMATOLOGY hair hair loss baldness
Kopaszság
Vágólapra másolva!
A Manchesteri Egyetem Bőrgyógyászati Kutatóközpontjának munkatársainak a PLOS Biology című folyóiratban közölt vizsgálata szerint egy a csontritkulás ellen kifejlesztett kísérleti gyógyszer drámai mértékű serkentő hatást gyakorol a hajhagymákra. Ralf Paus professzor laboratóriumában hajátültetésen átesett páciensekből származó hajhagymákon tanulmányozták a szer működését.
Vágólapra másolva!

Jelenleg mindössze két hatóanyag, a minoxidil és a finaszterid van forgalomban a férfi típusú kopaszodás (androgén alopécia) kezelésére. Mérsékelt mellékhatásaik még elfogadhatóak lennének; a nagyobb baj az, hogy hajújranövesztő képességük az esetek jó részében nagyon korlátozott. Akiket e szerek cserben hagynak, azok jelenleg már csak a hajátültetés sikerében reménykedhetnek.

Új szerek a láthatáron

Doktori munkája során Nathan Hawkshaw a Paus-labor többi dolgozójával együtt új stratégiákat keresett az emberi hajnövekedés serkentésére. A cél a férfi típusú kopaszodás ellen hatékony, jól tolerálható szerek azonosítása volt.

Kopaszs férfi hajcseppel kezeli a fejbőrét Forrás: BSIP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

A projekt első szakaszában a ciklosporin A nevű, az 1980-as évek óta használatban lévő immunszuppresszáns (immunműködést elnyomó) gyógyszer ismert szőrnövekedés-serkentő mellékhatásának működési mechanizmusát igyekeztek feltárni.

Az orvosok már régen felfigyeltek arra, hogy a szervkilökődés megakadályozására, illetve autoimmun betegségek ellen használt ciklosporin A más, súlyosabb mellékhatásai mellett a testszőrzet kozmetikailag nemkívánatos növekedését is előidézi. „A dózisfüggő mértékben jelentkező hipertrichózis [fokozott szőrnövekedés] a hosszú távú ciklosporin A-kezelés egyik leggyakoribb nemkívánatos mellékhatása. Nem világos azonban, hogyan vált ki ez az immunszuppresszáns fokozott szőrnövekedést a betegekben, s miként serkenti a haj növekedését egerekre transzplantált emberi fejbőrön" – vetették fel a problémát Hawkshaw és munkatársai egy 2015-ben írott cikkükben.

Megváltozik egy fehérje kifejeződése

A hatás mikéntjének tisztázása végett Hawkshaw és kollégái ciklosporin A-val (röviden CsA-val) kezeltek izolált emberi hajhagymákat, majd teljes génexpressziós elemzést végeztek rajtuk, ami kiderítette, hogy a CsA hatására csökken a SFRP1 nevű fehérje kifejeződése. Az SFRP1 kulcsfontosságú szabályozófejérje, amely a hajhagymák (és a legtöbb más szövet) fejlődéséhez és növekedéséhez elengedhetetlen Wnt jelutat gátolja. Felfedezésükkel e régi és széles körben alkalmazott immunszuppresszáns működési mechanizmusának teljesen új oldalát tárták fel, s ezzel egyidejűleg meggyőző magyarázatot találtak arra, miért idéz elő oly gyakran nem kívánt szőrnövekedést a CsA: a szer a jelek szerint a szőr növekedés-szabályozásának egy erős beépített fékjét hatástalanítja.

Tükörben vizsgálja egy férfi, mennyire kopaszodik Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Némi nyomozással Hawkshaw kiderítette, hogy

egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett kísérleti gyógyszer, a WAY-316606 a CsA-hoz hasonlóan az SFRP1 gátlásával avatkozik bele a Wnt szignálútba.

A dolgok akkor kezdtek érdekessé válni, amikor bebizonyosodott, hogy a szövettenyészetben fenntartott hajhagymák ugyanolyan növekedési választ adnak a WAY-316606-tal történő kezelésre, mint a CsA-ra. A WAY-316606 nem mutat szerkezeti hasonlóságot a CsA-val, és immunszuppresszív hatással sem rendelkezik.

A fejbőrre kell kenni

Úgy tűnt tehát, hogy Hawkshaw-nak sikerült azonosítania a vegyületek egy olyan csoportját – a WAY-316606-ot és rokonait –, amelyek a kopaszodó fejbőrre kenve ugyanolyan mértékben, vagy még hatékonyabban fokozhatják a hajnövekedést, mint a CsA, miközben nem befolyásolják kedvezőtlenül az immunrendszer működését.

„Mivel a CsA több molekuláris célpontot köt és gátol (pl. a cyclophilint és a calcineurint), s ezáltal jelentős toxikus mellékhatásokkal bír, az SFRP1-nek a WAY-316606 útján történő helyi gátlása sokkal célzottabb megoldást kínál az emberi hajnövekedés serkentésére [...], különösen, hogy a WAY-316606-nak jelenleg nem ismeretesek mellékhatásai” – olvasható a PLOS Biology-közleményben.

Hajtüszőket emelnek ki hajbeültetéshez mikrosebészeti eljárással Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

„Egy hajátültetésben jártas helyi sebésszel, Dr. Asim Shahmalakkal való együttműködésünknek köszönhetően

valódi emberi hajhagymákon tudtunk kísérletezni, amelyeket több mint 40 páciens nagylelkűen felajánlott fejbőrszövetéből izoláltunk.

Ez nagyban növeli munkánk klinikai relevanciáját, hiszen a hajjal kapcsolatos kutatások nagy részét kizárólag sejttenyészeteken végzik – mondta el Hawkshaw. – Érdekes módon amikor a CsA szőrnövekedés-serkentő hatását korábban egereken tanulmányozták, teljesen más molekuláris hatésmechanizmust javasoltak magyarázatul. Ha saját kutatásunkat ezekre az eredményekre alapoztuk volna, teljesen rossz helyen kezdtünk volna keresgélni”.

A régebbi kísérletek alapján felállított modell a CsA hatását a szer és cyclophilin nevű fehérje közti kölcsönhatással magyarázta. E modell szerint a CsA-cyclophilin A komplex a calcineurin nevű enzim gátlásán keresztül egy sor különböző sejtalkotó, így ioncsatornák, jelfogó receptorok és génátírást irányító faktorok szabályozásába nyúl bele. Hawkshaw-ék munkája nyomán világossá vált, hogy még ha mindez igaz is, a szőrnövekedést serkentő hatásért nem ez a kölcsönhatás, hanem a Wnt szignálút befolyásolása a felelős, hiszen ez az a jellegzetesség, amelyben a CsA a vele szerkezetileg nem rokon WAY-316606-tal osztozik.