Több mint 150 év után találták meg a római császár mutatóujját

A világ leglátogatottabb múzeumai múzeum
A párizsi Louvre lett 2017-ben a világ leglátogatottabb múzeuma 8,1 millió látogatóval. Lapozza végig a listát, amelyet a Themed Entertainment Association és az AECOM készített!
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után újra egyesülhet Nagy Konstantin római császár bronzszobrának mutatóujja és keze. Többszáz éve veszett nyoma a testrésznek.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a párizsi Louvre-ban Nagy Konstantin római császár bronzszobrának hiányzó mutatóujját.

A császár óriási szobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, azonban most a francia múzeum felfedezte, hogy a testrész már 1863 óta náluk van.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak rá a francia kutatók, akik éppen ókori szobrokat tanulmányoztak.

A párizsi Louvre lett 2017-ben a világ leglátogatottabb múzeuma 8,1 millió látogatóval. Forrás: AFP/hemis.fr/CHICUREL Arnaud / hemis.fr/Chicurel Arnaud

A bankár gyűjteményéhez még III. Napóleon idejében jutottak hozzá, és egy külön kiállítást terveznek annak bemutatására az idei év végétől.

A római múzeum igazgatója szerint az ujját még 1564-ben szedték le a szoborról, akkor amikor a földgömböt is amelyet a kezében tartott.

A gömböt egy kilométerkőre helyezték a híres római Via Appia úton.

A császár kezéről már egy 1759-es metszeten is hiányzott az ujj. A római múzeum azt fontolgatja, hogy az uralkodó kezét kölcsönadja a Louvre tervezett kiállítására, hogy az ujjal újra egyesülhessen. A francia Louvre pedig azon a megoldáson gondolkodik, hogyan tudná megengedni azt, hogy mindkettőt Rómában állíthassák ki.