Három nagy migrációs hullám ötvenezer év alatt

őskőkor
Három délkelet-ázsiai ország területéről száramazó leleteket vizsgáltak meg
Vágólapra másolva!
Legalább három nagy hullámban érkeztek emberek Délkelet-Ázsiába az elmúlt 50 ezer évben - derült ki a területen talált ősi emberi maradványokon végzett első teljes genomszekvenálás eredményeiből.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tömeg érkezett Kína területéről

A Science című tudományos folyóiratban publikált eredmények kiegészítik a Délkelet-Ázsiával kapcsolatos régészeti, történelmi és nyelvészeti tanulmányokat.

Őskőkori ásatási helyszín ( a kép illusztráció) Forrás: Daniel S. Adler

A Harvard Egyetem és a Bécsi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport a mai Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén nagyjából 4100 és 1700 évvel ezelőtt élt 18 ember maradványaiból származó DNS-mintákat elemzett.

Három délkelet-ázsiai ország területéről száramazó leleteket vizsgáltak meg Forrás: Flickr.com

Az eredmények szerint a nagyjából 45 ezer évvel ezelőtti első migrációs hullámmal érkezett emberek vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak.

Aztán körülbelül 4500 évvel ezelőtt, az új-kőkorban (neolitikum) Kína területéről érkezett hatalmas embertömeg a térségbe, meghonosítva a földművelő életmódot Délkelet-Ázsiában és keveredve a helyi vadászó-gyűjtögető népekkel.

Migrációs hullám a bronzkorból

A térségben ma élő "vegyes felmenőjű" emberek

az ausztroázsiai nyelvcsaládhoz tartozó nyelveket beszélik,

ami alapján a kutatók arra következtettek, hogy az északról érkezett földművesek már maguk is ausztroázsiai nyelveket beszéltek.

Újkőkori település. A neolitikumban újabb nagy migrációs hullám indult a délkelet-ázsiai területek irányába Forrás: Origo

A bronzkorban aztán újabb migrációs hullámok indultak Kínából, amelyek nagyjából 3 ezer évvel ezelőtt érkeztek Mianmarba,

kétezer évvel ezelőtt Vietnamba és az elmúlt ezer évben Thaiföldre, megalapozva a térségben ma beszélt nyelvek sokszínűségét.

Délkelet-Ázsiában három nagy ősi populációt azonosítottak Forrás: AFP/Anthony Wallace

A Délkelet-Ázsiában azonosított három nagy ősi populáció - vadászó-gyűjtögetők, első földművesek és bronzkori bevándorlók - azt a mintát tükrözi, amelyet elsőként a mai Európa területéről származó ősi DNS-minták elemzése mutatott, noha legalább egy nagy különbség biztosan van a két térség között:

A kutatók különböző korú emberi maradványok DNS-mintáit vizsgálták (a kép illusztráció) Forrás: Live Trading News

Európában az ősök sokszínűsége elhalványult,

ahogy a populációk keveredtek egymással, míg a délkelet-ázsiai népek sokkal inkább megőrizték különbözőségüket.

A földművesek érkeztek utoljára

David Reichnek, a Harvard Egyetem professzorának elmélete szerint a Délkelet-Ázsiára jellemző sokszínűség részben talán azzal magyarázható, hogy a térségbe "csupán" 4500 évvel ezelőtt érkeztek meg a földművesek - szemben Európával, ahol már 8 ezer évvel ezelőtt megvetették a lábukat -, így kevesebb idő jutott a populációk keveredésére és a genetikai variációk eltűnésére.

(Forrás: MTI, Science)