Kétfejű rémszarvast találtak az erdőben

Vágólapra másolva!
Kutatók egy csoportja ritka felfedezést tett egy amerikai erdőben: összenőtt szarvasok tetemét találták meg. Míg háziállatok esetében gyakoriak az ilyen esetek, vadon élő állatoknál csak nagyon ritkán figyelnek meg összenőtt ikreket.
Vágólapra másolva!

A torzszülött fiatal fehérfarkú szarvasokat még 2016 májusában találták egy erdőben, Minnesota délkeleti részén. Mivel feltehetőleg nemrég pusztultak el, jó állapotban voltak, így további tanulmányozás céljából lefagyasztatták őket. A boncolást, valamint a képalkotó vizsgálatokat csak mostanában végezték el a Minnesotai Egyetem Állatorvosi Diagnosztikai Laboratóriumában.

– nyilatkozta Gino D'Angelo ökológus, aki a tetemet tanulmányozta. „Évente több tízmillió szarvasborjú születik az Egyesült Államok területén, így valószínűleg jóval több patás jöhet rendellenességgel a világra, mint azt gondolnánk" – tette hozzá.

A borjak tulajdonképpen összenőtt ikertestvérek, különlegességük abban rejlik, hogy anyjuk a világra hozta őket, és nem az anyaméhben figyelték meg az állatokat a kutatók. A kettős torzok a háziállatoknál gyakorinak számítanak, vadon élő állatok esetében azonban ritkán figyelnek meg ilyen eseteket:

1671 és 2006 között mindössze 19 alkalommal regisztráltak összenőtt ikreket a vadonban, közülük mindössze öt volt szarvasborjú.

A kettős torzok rendellenes fejlődésének pontos okai a mai napig nem ismertek.

Forrás: University of Georgia

Esélyük sem volt a túlélésre

A nőstény borjaknak egyetlen teste volt, a gerinc azonban két külön részre vált a mellkas tájékánál, ennek következtében tehát külön nyakakról és fejekről beszélhetünk. A vizsgálatok során kiderült, hogy a torzszülött állatok sosem vettek levegő, halva születtek.

Anatómiai jellegzetességeiket ismerve amúgy sem számíthattak volna hosszú életre:

nagyrészt külön emésztőszervrendszerük volt, de csak az egyik volt kapcsolatban a végbélnyílással. Ezen túl két külön szívvel rendelkeztek, ám egyetlen szívburkon osztoztak. Két lépük volt, májuk ugyanakkor csak egy, és az is deformált.

Forrás: D'Angelo et al./The American Midland Naturalist

Bár holtan jöttek világra, a tetem pozíciója alapján az anyjuk megpróbált gondoskodni a torz állatokról, ez a viselkedés a szakemberek szerint az erős anyai ösztön bizonyítéka.

Az összenőtt szarvasokkal kapcsolatos eredményeket a The American Midland Naturalist című folyóiratban mutatták be.

Forrás: Science Alert