Hat magyar érem a kémiai diákolimpián

2018.05.01. 15:08

Három ezüst- és három bronzérmet nyert a magyar csapat a Minszkben rendezett Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián - tájékoztatta az MTI-t a magyar csapat vezetője.

Három ezüstérmes helyzést értek el a magyar gimnazisták

A kémiai diákolimpiát 52. alkalommal rendezték meg április 22. és 29. között, a versenyen minden eddiginél több, 135 diák vett rész 22 országból - írta közleményében Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kémiai Intézetének adjunktusa.

Ezüstérmet hoztak haza az 52. nemzeközi kémiai diákolimpiáról többek között az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium diákjaiForrás: kemia.apaczai.elte.hu

Ezüstéremmel tért haza Sajgó Mátyás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium; Botlik Bence, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium és Arany Eszter, a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja.Bronzérmet nyert Boros Dániel, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium; Juhász Benedek, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium és Czakó Áron, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, dicséretet kapott Mihalicz Ivett a győri Révai Miklós Gimnáziumból.

Az ELTE Kémiai Intézete végezte a diákok felkészítését

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva.

A részvételt az Emmi, a Nemzeti Tehetség Program és a Magyar Kémikusok Egyesületének segítsége tette lehetővé.

 

Dimitrij Mengyelejev orosz kémikus ( a kép közpén jobbra) a periódusos rendszer megalkotója nevét viseli a nemzetközileg is magas presztízsű kémiai tudásversenyForrás: AFP/Ria Novosty/Debabov Dmitry

A Mengyelejev-verseny a szovjet kémiaversenyek utódja, de már nem csupán a volt Szovjetunió országai vesznek részt rajta. A verseny hírneve megközelíti, nehézsége meghaladja a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia szintjét. Időpontja a magyar diákolimpiai csapat felkészülési időszakára esik és remek erőpróba a diákoknak.

Mindig kiemelkedően szerepelt a magyar csapat

Magyarfalvi Gábor felidézte, hogy 2012 óta, amikor először vett részt magyar csapat a Mengyelejev-versenyen,

mindig kiemelkedően szerepeltünk, volt már abszolút első helyezettünk is".

A diákolimpiák nem csak Magyarországon, hanem az egész világon nagy presztízsűek.

A versenyeken mindig kiválóan szerepelnek a magyar csapatokForrás: Polgár Portál

Már a résztvevők is könnyen kapnak ösztöndíjat a világ bármelyik egyetemére, az érmesekért szinte harc folyik. "A magyar csapat tagjai is mind a világranglisták elején lévő egyetemeken folytatják tanulmányaikat, de reméljük, hosszú távon itthon élnek majd" - olvasható a közleményben.