Furcsa objektum lép ma a Föld légkörébe

2018.03.22. 14:10

Március 22-én fog a Föld légkörébe lépni az a mesterséges csillag, amelyet még január 21-én bocsátottak fel a világűrbe. A projektet sok kritika érte a tudomány képviselőinek részéről.

A mesterséges objektumot – amelyet „szerényen" csak az „Emberiség csillagának" kereszteltek el - még január 21-én küldte fel a Rocket Lab nevű amerikai vállalat. Különösebb tudományos célja nem volt a kísérletnek, a szatellit egyetlen feladata pusztán annyi volt, hogy a Nap fényének visszaverésével fényesnek tűnjön az égbolton. Ez azonban sok csillagásznak nem tetszett, mivel akadályozta a tudományos megfigyeléseket. 

Forrás: Rocket Lab

Az alig egy méter átmérőjű szerkezetet 65 fényvisszaverő lemezből szerelték össze, és a tervek szerint kilenc hónapig keringett volna a Föld körül. A mérnökök számításába azonban valami hiba csúszott, mert a visszatérés a tervezettnél hamarabb, március 22-én fog megvalósulni magyar idő szerint valamikor a délutáni órákban. Félni nem kell, az objektum nem fog senkinek sem a fejére pottyanni, száz százalékos bizonyossággal elég a légkörben.

A tiltakozások és kritikák ellenére a Rocket Lab a későbbiekben újabb mesterséges holdak felküldését tervezi.

Forrás: IFL Science