Láncra vert kopasz hercegné, fekete vezeklőcsuhában

Eleanor Cobham
Eleanor Cobham megszégyenítő vezeklőmenete egy 19. századi festményen
Vágólapra másolva!
Habár a történelmi hagyomány szerint Eleanor Cobham bájitallal csábította el férjét, és a fiatal királyt, VI. Henriket is varázslattal akarta letaszítani a trónról, máig nem tudni, hogy ez valójában így történt-e. Cobham és férje, Humphrey herceg története sokkal inkább hasonlít egy olyan szomorú szerelmi történetre, amelyet a külső tényezők alakítottak, és ők maguk az önös érdekekből fakadó összeesküvések áldozatául váltak.
Vágólapra másolva!

Kopaszon és mezítláb lépdelt a gúnyolódó tömeg sorfala között

1441. november 13-án, egy nyirkos késő őszi napon a Temze folyó partjánál bárka kötött ki, amelyből egy negyven év körüli nő szállt ki: mezítláb, rongyos öltözékben, kezében egy viaszgyertyával. A nem mindennapi látványosságra összesereglett Csaszájtáti londoni nép végignézte, ahogy fegyveres őrök kísérik végig az utcákon a vezeklő, és egykor nagy népszerűségnek örvendett Eleanor Cobhamot.

Eleanor Cobham egészen az udvari körökig küzdötte fel magát Forrás: Origo

A középkorban élt, kevésbé magasrendű társadalmi rangot betöltő személyekről vajmi keveset tudni,

ezért máig akadnak kérdőjelek Cobham előéletével kapcsolatosan is.

A fennmaradt források szerint Eleanor Cobham 1400 körül született, valószínűleg Sterborough kastélyában.

A Cobham-címer Forrás: Origo

Igencsak hosszú és viszontagságos életútja egy középnemesi családból indult, amely egészen Jacqueline Hainaut-i grófnő udvarhölgyi pozíciójáig juttatta el.

Eleanor Cobham udvari intrikák áldozata lett Forrás: Ointerest

Jacqueline ekkor IV. János brabanti herceg felesége volt, ám a frigy politikai okokból felbomlott, ezért a grófnő támogatót keresett Angliában újdonsült törekvéseihez, hű udvarhölgyével karöltve.

Közutálat övezte a fenséges asszonnyá lett egykori udvarhölgyet

A grófnő a kérőjét Gloucester tekintélyes hercege, Humphrey személyében találta meg, aki nem csak V. Henrik király öccse, hanem tehetséges és művelt főnemes, valamint politikus volt.

A nagy nőcsábász hírében álló herceg nem tudta magát sokáig türtőztetni,

és hamar szemet vetett Jacqueline szép udvarhölgyére.

Humphrey, Gloucester hercege V. Henrik király öccseként a legbefolyásosabb főnemesek közé tartozott Forrás: Pinterest

Titkon szeretők lettek, majd amikor a házassága felbomlott, Humphrey egy idő után feleségül vette Eleanort, aki ettől kezdve fenséges asszony, hercegné lett.

V. Henrik király, Humphrey herceg bátyja Forrás: Wikimedia Commons

Feltűnő ruháival és erkölcstelen viselkedésével azonban egyáltalán nem vívta ki a londoni nép tiszteletét,

sőt éppen ellenkezőleg, hamar megutáltatta magát. Eleanornak és Humphrey-nak feltehetően két, még házasságkötésük előtt született gyermeke volt - Arthur és Antigone -, bár Humphrey herceg sosem ismerte el őket a frigy után.

Humphrey Gloucester hercege feleségével, Eleanor Cobham-mal, 15. századi miniatúra Forrás:Look and Learn/English School (19Th Century)

Életmódjukat meghatározta, hogy apjuk

Humphrey herceg rajongott a tudományért és művészetekért,

amelyben a felesége, Eleanor is partnere volt, ezért a hercegi pár gyakran látott vendégül tudósokat, zenészeket és más művészeket kastélyukban. Idillinek tűnt a helyzet, a valaha volt udvarhölgy immár igen magas udvari körökben forgott.

Humphrey herceg az angol korona örökösévé válik

1422-ben a százéves háború harcai közepette az addig sikeres hadjáratokat vezető V. Henrik hirtelen megbetegedett, és vérhasban elhunyt, ezért fiatalkorú fia, VI. Henrik követte őt a trónon.

VI. Henrik angol király Forrás: Wikimedia Commons

A halott király végakaratának megfelelően Humphrey herceg vált a fiatal király gyámjává és nevelőjévé,

majd másik bátyja, Bedford hercegének halálát követően az ország régensévé – és nem utolsósorban trónörökösévé.

Beaufort bíboros, Jan van Eyck portréja Forrás: The History of England

A rivális frakció vezetője ekkor III. Edward törvénytelen fiának, a néhai Genti János lancasteri hercegnek a fia, Henry Beaufort bíboros volt,

aki nem akarta, hogy Humphrey herceg az ölébe hullott lehetőségnél nagyobb hatalomra jusson;

úgy vélte, hogy a nép körében igen népszerű herceget legkönnyebben a szellemek világa és az asztrológia iránt érdeklődő, népszerűtlen feleségén keresztül lehetne lejáratni.

Elérkezik a bukás komor esztendeje

1441 Cobham bukásának lett az éve. A politikai összeesküvés első lépéseként az év nyarán mágia vádjával letartóztattak két papot, amiért halottak szellemeinek megidézésével megjövendölték, hogy VI. Henrik hamarosan súlyosan megbetegszik.

VI. Henrik gyenge és befolyásolható uralkodó volt Forrás:2015 Carnival Film & Television Ltd/Robert Viglasky

Roger Bolingbroke-ot (aki Eleanor személyi titkára volt), és Thomas Southwellt (egy egyszerű kanonokot) kínvallatásnak vetették alá, aminek hatására bevallották, hogy Eleanor bérelte fel őket abból a célból, hogy jósolják meg számára a király sorsát.

A papokat azzal vádolták, hogy mágiával - amihez a király viaszbábuját és boszorkányok segítségét is igénybe vették - akarják halálosan megbetegíteni VI. Henriket Forrás: Origo

Kiderült, hogy egy viaszbábut is készítettek VI. Henrikről, akit a jóslás mellett a bábu segítségével mágiával akartak fokozatosan megbetegíteni.

Máglyán végezte a hamisan vádaskodó boszorkány

A történet tovább kerekedett, amikor egy Marjorie Jourdemayne nevű, boszorkánynak titulált nő

azt állította, hogy még udvarhölgyeskedése idején Eleanor szerelmi bájitalt rendelt tőle,

és azzal csábította el a herceget. A két őrizetbe vett papot végül felnégyelték, a bájitalkeverő boszorkányt pedig máglyán megégették.

Máglyán égették meg a vádaskodó boszorkányt Forrás: Origo

Velük együtt Eleanor csillaga is leáldozott,

hiszen őt főrendű asszonyként nyilvános bocsánatkérésre és örök elzárásra ítélték varázslás, valamint boszorkányság miatt. Nyilvános bűnbánatként pedig a londoni templomok közötti vezeklőútra kényszerítették.

Eleanor Cobham megszégyenítő vezeklőmenete egy 19. századi festményen Forrás: Pinterest

A megszégyenítő vezeklésre 1441. november 13-án került sor, amikor a hercegnének fekete ruhában és kopaszra borotvált fejjel kellett végigsétálnia a Temple-től a Szent Pál-székesegyházig. Egy héttel korábban, 1441. november 6-án felbontották Humphrey herceg és a boszorkánysággal megvádolt Eleanor házasságát.

Magára hagyatottan halt meg a Westminster cellájában

A források szerint noha Humphrey herceg semmilyen módon sem exponálta magát felesége megmentésért,

ám ez a botrány elég volt ahhoz, hogy kikerüljön az udvari politikából.

Ellenségei azt terjesztették róla, hogy a háború során a nagybátyja életére tört, ezért 1447-től rá is a bebörtönzés várt.

Eleanor férjére, Humphrey hercegre is börtön várt Forrás:2015 Carnival Film & Television Ltd/Robert Viglasky

Pár héttel a fogságba vetése után, 1447. február 23-án agyvérzésben meghalt a Westminster börtönébe vetett herceg. A boszorkányság és varázslás miatt elítélt Eleanor Cobham - aki egykor Gloucester hercegnője és az angliai trónörökös felesége volt -, sikeres felemelkedése után nagyon mélyre süllyedt, és fogolyként halt meg a Beaumaris kastélyban 1452. július 7-én.

Eleanor Cobham fogságának helyszíne Forrás: Origo

A férjét jócskán túlélt Eleanor története sokáig nem került nyilvánosságra, hiszen nemcsak az összeesküvésre derült volna fény, de talán arról is többen megbizonyosodhattak volna, hogy valójában mindenki a vesztét akarta, ezért titulálták őt bűnösnek.