Az evolúció vethet véget az alkoholizmusnak

részeg lányok 2 people ALCOHOL ALCOHOLISM bad habit BEER beer bottle DRINKING drunk excess exhaustion EYES CLOSED focus on background FOOD friend FRONT VIEW GIRL girls healthy holding home life indoors indulgence leaning leisur
Ittas lányok. Belőlük még hiányzik a "józanság" gén
Vágólapra másolva!
Egy pár éve a Scientific Americanben megjelent cikk arra a következtetésre jutott, hogy ha lassan is, de ma is zajlik az emberi evolúció. A napjaink emberi populációira ható természetes kiválasztódást nehéz tetten érni. Könnyű azonban elképzelni, milyen tulajdonságokra hathat. Az olyan fertőző betegségek, mint a HIV és a malária továbbra is hatékony szelekciós nyomást fejtenek ki a fejlődő világban.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint az evolúció azonban hatást gyakorolhat arra az enzimre (pontosabban az azt kódoló géncsoportra) is, amely fontos szerepet tölt be az alkohol lebontásában.

Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) acetaldehiddé bontja le az alkoholt.

Ez a mérgező vegyület felelős azután a fejfájásért és egyéb kellemetlen tünetekért, amelyeket egy átmulatott éjszaka után tapasztalunk meg.

Ittas lányok. Belőlük még hiányzik a "józanság" gén Forrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver

Szerencsére a szervezet azután ezt a vegyületet is viszonylag gyorsan képes átalakítani egy nem mérgező vegyületté (acetáttá), így hozzávetőleg egy nap után elmúlik a másnaposság.

Úgy tűnik azonban, hogy az evolúció megtalálta a módját, hogyan fékezze meg az emberiség alkoholfüggőségét.

Létrehozta ugyanis az ADH egy új változatát, amely befolyásolja az alkohollal és a berúgással szembeni toleranciánkat, és a szervezetünk acetaldehid-lebontó képességét.

Lényegében ez azt jelenti, hogy egész kis mennyiségű szeszes ital fogyasztása után is rosszul lesz az, aki ezeket a génváltozatokat hordozza.

Ezeket a géneket egyelőre csak Kelet-Ázsiában és Nyugat-Afrikában találták meg, de ki tudja, mikorra terjednek el az egész bolygón, ha elterjednek egyáltalán, írja az IFLScience.