Kétszer annyi férfit fenyeget a D-vitamin-hiány, mint nőt

vitamin, gyógyszer, tabletta variety female HAND ANATOMY healthcare and medicine healthcare drug remedy pharmaceutical MEDICINE AND HEALTH medical drug MEDICINE MEDICAL EQUIPMENT medical painkiller preventative healthcare unhealthy illness in
Tabletta helyett együnk több gyümölcsöt
Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi években javultak a magyarok D-vitamin-pótlási szokásai, egy friss kutatás szerint minden harmadik lakos továbbra is extrém D-vitamin-hiányban szenved. A hiányállapot többek között csontfogyáshoz vezethet, valamint növeli a depresszió, az autoimmun betegségek, fertőzések és bizonyos cukorbetegségek kockázatát. A szakértők a D-vitamin nap alkalmából a tudatos pótlás jelentőségét hangsúlyozzák, nemcsak az élet első 1000 napjában, hanem azon túl is.
Vágólapra másolva!

A D-vitamin hiánya nemcsak a csontokra van hatással, de növeli az autoimmun betegségek és fertőzések kialakulásának lehetőségét, valamint az emlő- és vastagbéltumor kockázatát is. A riasztó szövődmények ellenére a hiányállapot még mindig meglehetősen gyakori. Február végére – azoknál, akik nem részesülnek D-vitamin-pótlásban – csaknem minden esetben kialakul a D-vitamin-hiány, tízből három magyart pedig kritikus mértékben érint az állapot.

A nők és a fővárosban élők tudatosabbak

Egy közelmúltban publikált kutatás szerint jelentősen javult hazánkban a D-vitamin-pótlás gyakorisága: míg 2013-ban a népesség csupán 12 százaléka szedett valamilyen D-vitamint tartalmazó készítményt, ez az arány napjainkra több mint háromszorosára emelkedett. A kutatás eredményei alapján a budapesti lakosok az átlagosnál tudatosabbak a D-vitamin-pótlás terén, és hasonló arány figyelhető meg a női és férfi lakosság között is: a kutatás szerint feleannyi férfi szed D-vitamint, mint nő.

A D-vitamint akár tabletta szedésével is ajánlott pótolni Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

– hívta fel a figyelmet dr. Gomez Izabella, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára. "Érdekesség ugyanakkor, hogy az utóbbi években egy újabb jelenség is felütötte a fejét: a túlzott D-vitamin-bevitel, ez pedig pont olyan káros lehet, mint a hiány"

Az első születésnap nem lehet vízválasztó

Bár az élet első 1000 napjában a D-vitamin segít a cukorbetegség, valamint a túlsúly elleni harcban és hozzájárul az egészséges csontozat kialakulásához, egy friss iparági kutatás szerint a magyar szülők nem fordítanak elég figyelmet a pótlásra. Annak ellenére, hogy

a nemzetközi és hazai szakértői ajánlások egyéves kor felett is határozottan javasolják a D-vitamin adását, az első születésnapot a szülők fele vízválasztónak tekinti: az első életév betöltése után nyolcból négy szülő hagyja el a D-vitamin rendszeres pótlását.

„A megfelelő gyermekkori csontnövekedés fenntartásához elengedhetetlen a D-vitamin-bevitel, és rendkívül fontos, hogy a pótlást egyéves kor felett sem szabad abbahagyni. A csúcs-csonttömeg, azaz a csontok maximális mésztartalmának kialakulása miatt pubertáskorban, valamint fiatal felnőttkorban is kiemelt jelentősége van a megfelelő D-vitamin-ellátottságnak, így a szülők feladata, hogy odafigyeljenek a gyermekek megfelelő vitaminpótlására" – hangsúlyozta Dr. Takács István, a MOOT és az Első 1000 Nap program elnöke.

A D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt napi D3-vitamin-dózisok Magyarországon

  • csecsemők 400-1000 NE
  • 1-6 éves gyermekek 600-1000 NE
  • 6 év feletti gyermekek 600-1000 NE
  • serdülők 800-1000 NE
  • felnőttek 1500-2000 NE
  • túlsúlyos felnőttek 3000-4000 NE
  • terhes nők 1500-2000 NE