Ezért hódíthatják meg a betolakodó mókusok Európát

invazív fajok, keleti szürkemókus, Sciurus carolinensis
Vágólapra másolva!
Nagyrészt jobb problémamegoldó képességüknek köszönhetik a keleti szürkemókusok, hogy lassan teljesen kiszorítják az Egyesült Királyság őshonos mókusfaját, a jól ismert vörös bundájú európai mókust – írja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A szürkemókusokat (Sciurus carolinensis) még a 19. században hurcolták be Nagy-Britanniába. Azóta szinte teljesen elhódította az életteret az európai mókusoktól (Sciurus vulgaris), amiknek csupán Skóciában, Cumbriában és néhány kisebb szigeten maradtak kolóniái.

A szürkemókusok sikerének titkát most egy új tanulmányban sikerült megfejteni: kiderült, hogy az invazív faj viselkedése sokkal flexibilisebb európai rokonáénál, könnyebben alkalmazkodik a változó körülményekhez. „Több tényező létezik, amiért a szürkemókus sikeresebb az európainál. Például jobban ellenáll a betegségeknek, nagyobb testmérettel rendelkezik, és most kiderült, hogy problémamegoldó képessége is kiemelkedő" – mondta az Independent magazinnak dr. Pizza Ka Yee Chow, az Exeteri Egyetem kutatója.

„Habár mindkét faj sikeresen megoldotta az egyszerűbb feladatokat (pl. egy átlátszó ajtó kinyitását), a bonyolultabb feladványok teljesítésében (pl. valamilyen kar megnyomása/meghúzása) egyértelműen a szürkemókusok remekeltek" – mondta Chow. A feladatok végcélja az volt, hogy az apró állatok hozzájussanak az elzárt mogyorófalatokhoz.

Keleti szürkemókus Forrás: Flickr/Anemoneprojectors

Míg a nehezebb feladatok esetében a szürkemókusok 90 százaléka sikerrel járt, ugyanezeket a feladványokat az európai mókusok csupán 60 százalékának sikerült abszolválnia.

Bármilyen környezethez könnyedén alkalmazkodnak

Az eredetileg Észak-Amerikából származó szürkemókusok teljesen más körülmények között fejlődtek, mint az európaiak. Ennek ellenére olyan mértékben képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, hogy az képessé teszi őket idegen földek benépesítésére is. Némi reménnyel szolgál az a megfigyelés, hogy az európai mókus is képes tanulni a saját hibáiból, így idővel könnyebben megoldhatja a korábban problémát okozó trükkösebb feladatokat.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a szürkemókusok születésüktől fogva jobb problémamegoldók, vagy a kemény munka révén sajátítják-e el ezt a képességet. Ennek megállapításához további kutatásokra van szükség.

Az új tanulmány eredményei ugyanakkor segíthetik a környezetvédőket az idegenhonos fajok elleni küzdelemben. A mókusok viselkedésével foglalkozó tanulmány az Animal Behaviour című szakfolyóiratban jelent meg.