A terhességi tesztek mintájára működő diagnosztikai eszközt fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
A terhességi tesztek mintájára működő, papírcsíkot használó diagnosztikai eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók a kórokozók, a tumor-DNS-ek és egyéb genetikai szignálok jelenlétének kimutatására egy már létező gyors, olcsó és érzékeny nukleinsav-detektáló módszer továbbfejlesztésével.
Vágólapra másolva!

A Massachusettsi Műszaki Egyetemhez tartozó Broad Intézet és a Harvard Egyetem kutatói egy általuk korábban kifejlesztett eszközt, a génhasítási technológiára (CRISPR) épülő SHERLOCK-ot továbbfejlesztve dolgozták ki

az új módszert, amely révén egy egyszerű papírcsíkon lehet kimutatni a vizsgálati eredményeket.

A papírcsíkot csak bele kell mártani a pácienstől vett, de már feldolgozott vérmintába és egy vonal megjelenése jelzi a célmolekula jelenlétét.

A SHERLOCK érzékenységének finomításával a kutatók azt is elérték, hogy az eszköz immár pontosan meg tudja határozni a célmolekula mennyiségét a mintában, továbbá egyetlen mintában több célmolekulát is ki tud mutatni - írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A Broad Intézet munkatársaként dolgozó Feng Zhang, a tanulmány vezető szerzője szerint mindez azt jelenti, hogy

a SHERLOCK gyors és precíz eszközként szolgál egyebek között a tumor-DNS-ek és a kórokozók jelenlétének a kimutatására.

A szakemberek a SHERLOCK alkalmazási lehetőségeinek széles tárházát bemutatták már. A mostani tanulmányban tüdőrákos páciensek vérmintáiban mutatták ki a keringő tumor-DNS-ek jelenlétét, valamint

mesterséges zikavírust és dengue-vírus azonosítottak további mintákban.

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók kifejtették, hogy a továbbfejlesztés révén az eszközt idővel terepen is lehet használni, például járványok idején. Ezenkívül magában hordja a fertőzések diagnosztizálásának és az olyan mutációk kimutatásának a lehetőségét, amelyek a gyógyszer-rezisztenciával és a rák kialakulásával vannak összefüggésben.

Zhang szerint a módszert akár az iparban és a mezőgazdaságban is lehetne alkalmazni.