A hím egerekben kialakult stressz utódaik agyát is befolyásolja

egér
A kutatók az egér sejtatlaszát készítették el az új módszer segítségével
Vágólapra másolva!
A hím egerekben kialakult stressz utódaik agyára is hat a spermán keresztül.
Vágólapra másolva!

"Az apák által megtapasztalt stressz átprogramozza az utódok agyát is" - mondta Tracy Bale, a Marylandi Egyetem neurológusa egy tudományos konferencián a texasi Austinban.

Ez a hatás akkor lép fel, ha a hímek az utódok nemzésekor már hónapok óta stressz alatt állnak. Az eredmények igazolják a korábbi évek kutatásainak eredményeit.

A nőstény utódokat ugyanúgy éri ez a hatás, mint a hím utódokat. A következő generációra való átörökítés oka a spermában lévő ribonukelinsavban (RNS) bekövetkező változás.

Laboratóriumi egér Forrás: APA-PictureDesk/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

"A pontos hatást még nem ismerjük. Azt feltételezzük, evolúciós szempontból arról lehet szó, hogy az apák fittebbé teszik utódaikat azáltal, hogy azok már kevésbé erősen reagálnak a stresszre" - fejtette ki Bale.

Más tanulmányok többek közt azt mutatták ki, hogy a hím egerek zsírban gazdag táplálkozása a spermán keresztül negatívan befolyásolja az utódok anyagcseréjét.

Bale és kutatócsoportja hosszú időn át stresszhatást váltott ki az egereknél úgy, hogy különböző időpontokban idegen tárgyakat helyeztek a ketrecükbe.

A szakértők egy ideje már az emberi spermán is végeznek az egereken végzett kutatásokhoz hasonlókat.