Mégsem gyógyír a sült krumpli a kopaszságra

sült krumpli
Vágólapra másolva!
A sült krumpli fogyasztása nem jelent gyógymódot a kopaszságra – figyelmeztettek japán kutatók, akik a közelmúltban jelentették be, hogy olyan módszert fedeztek fel, amellyel rekordmennyiségben szaporíthatók a hajnövekedésért felelős tüszők.
Vágólapra másolva!

Az általuk használt szilikonolaj egyik összetevője megtalálható a krumplisütéshez használatos olajban is.

A Jokohamai Egyetem kutatócsoportjának az új módszerrel sikerült őssejtekből ötezer hajtüszőcsírát előállítani laboratóriumban, ami elegendő ahhoz, hogy újra hajat növeszthessenek a kopasz területeken.

A szilikonzsírban lévő dimetil-polisziloxán a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, például az élelmiszer- vagy a kozmetikai iparban. A szilikonzsírt szilikon olajból állítják elő dimetil poliszilokszán felhasználásával.

sült krumpli Forrás: youtube

Miután tanulmányuk ismertetésekor közölték, hogy a dimetil-polisziloxán van a krumplisütéshez használatos olajokban is, a kutatókat elárasztották a telefonok, az érdeklődők azt akarták tudni, mennyi sült krumplit kell elfogyasztaniuk ahhoz, hogy hajuk nőjön.

– hangoztatta Fukuda Dzsundzsi, a kutatócsoport vezetője.

Elmondta azt is, hogy kutatásuk áttörést jelenthet a kopaszság kezelésében, mert eddig más módszerekkel legfeljebb 50 szőrtüszőcsírát sikerült egyszerre tenyészteni. Kutatótársaiktól és más emberektől is érkezett hozzájuk komoly érdeklődés, utóbbiak felajánlották őssejtjeiket a kísérletek folytatásához.

A japán szakemberek szerint az embereken végzett első kísérletekre öt év múltán kerülhet sor. További öt évre lehet szükség ahhoz, hogy az eljárás alkalmazhatóvá váljon.