Idén nem teljesített olyan jól az influenza elleni védőoltás

influenza, oltás, idős VACCINATING AN ELDERLY PERSON  GLOVES human person ADULT senior citizen EUROPEAN female WOMAN syringe MEDICINE FLU treatment INJECTION VACCINE vaxigrip health professional professional nurse NURSE MEDICAL STA
Idősebb páciens oltása
Vágólapra másolva!
Az influenza elleni vakcina csak 36 százalékban volt hatékony a betegség megelőzésében - közölték amerikai szakemberek az idei influenzás esetek alapján végzett felmérés előzetes adatai alapján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz évben csupán egyetlen alkalommal teljesített rosszabbul az influenza elleni védőoltás - derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) adataiból. A tél legtöbb megbetegedését idén az A típusú H3N2 influenzavírus okozta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a védőoltás csekély hatékonysága vezetett-e ahhoz, hogy ebben az évben különösen sok megbetegedés történt.

A felmérés adatai szerint a válasz: igen.

"Az a tény, hogy a védőoltás nem teljesített jól, világosan közrejátszott ebben" - hangsúlyozta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője. A CDC ugyanakkor egyelőre csak az előzetes adatokat tudta közzétenni, ezek a szezon végére jelentősen változhatnak.

"Bármilyen védőoltás jobb, mint a semmi"

A szakemberek tehát arra figyelmeztettek, hogy még mindig érdemes influenza elleni védőoltást kérni. A vakcina ad bizonyos védettséget, csökkenti az esetleg jelentkező tünetek súlyosságát, megelőzi, hogy kórházi kezelésre legyen szüksége a betegeknek és akár életet is menthet. Egy különösen rossz évben mintegy 56 ezren halnak meg influenza miatt.

- hangsúlyozta Scott Hensley, a Pennsylvania Egyetem mikrobiológusa, aki egy tanulmányban vetett fel kérdéseket a védőoltással kapcsolatban. A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosának követéséből szűrték le. Regisztrálták, hogy ki kapta el a betegséget és hányan voltak beoltva.

Forrás: BSIP/MAY / BSIP/May

Az idősek nagyon szenvedtek a betegségtől

A védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott egy másik gyakori influenzavírus, az A típusú H1N1 ellen, amely miatt azonban idén nem betegedtek meg túl sokan. A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget adott.

A CDC adatai szerint idén különösen az idősebbek szenvedtek az influenza miatt, ebből a korcsoportból kerültek legtöbben kórházba és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány.

Ha nem változnak a jelenleg rendelkezésre álló adatok, azok alapján az elmúlt nyolc influenzaszezonból ötben alapvetően hatástalan volt a védőoltás az idősek számára. A CDC igazgatója, Anne Schuchat szerint ez a tény rámutat arra, hogy hatékonyabb vakcinákra van szükség.

A kutatók szerint az idősek azért szenvednek most jobban az influenzától, mivel fiatal korukban a H1N1 vírusnak voltak kitéve, szervezetük azzal jobban megbirkózik, mint az Egyesült Államokban csak a hatvanas évek végétől elterjedt H3N2 vírussal. Más kutatók úgy vélik, a vakcinák előállításával is gond van. A vírusokat tojásban tenyésztik ki, márpedig a kutatások szerint a tojásban nevelt vírus nem hatékony az embereket megfertőző H3N2 influenzavírus ellen. Új módszerrel előállított új vakcinákra lesz szükség szerintük.