Jelentősen visszaszorult az orvvadászat Kenyában

afrikai elefánt
Az élő elefántok a turizmusnak köszönhetően sokkal több pénzt hoznak, mint amennyivel leölt társaik gazdagítják az illegális kereskedőket és orvvadászokat
Vágólapra másolva!
Egyre inkább visszaszorul az orrszarvúk és elefántok orvvadászata Kenyában - közölte a helyi kormány illetékese.
Vágólapra másolva!

Najib Balala, a kenyai turisztikai és vadvédelmi minisztérium kabinettitkára egy Nairobiban megrendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2017-ben kilenc orrszarvúval és 60 elefánttal, míg egy évvel korábban 14 orrszarvúval és 96 elefánttal végeztek a vadorzók.

- húzta alá Balala a rendezvényen, amelynek keretében 26 járművet adtak át a kenyai vadvédelmi szolgálatnak. A kelet-afrikai állam 2014-ben fogadott el egy vadvédelmi törvényt, amely súlyosbította azok büntetését, akiket orvvadászat, vagy vadon élő védett fajok illegális kereskedelme miatt ítéltek el.

Balala szerint azok az érzékenyítő kampányok is hozzájárultak az orvvadászat visszaszorulásához, amelyekkel az állati termékek, például az elefántcsont elsődleges piacait célozták be. A kabinettitkár szerint a kenyai kormány elkötelezett az orvvadászat felszámolásának ügye mellett, hogy megóvja az ország természeti örökségét. Mint fogalmazott: "a vadvilág jelenti a gazdaságunk egyik alappillérét, lévén ez a fő erőssége a turisztikai szektorunknak, amely pedig az egyik legfőbb bevételi forrásunk".

Balala szerint a vadállatok populációira komoly fenyegetést jelent továbbá, hogy az emberi tevékenységek miatt csökkennek a természetes élőhelyeik. Hangsúlyozta: "országként kötelességünk megtalálni az egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a vadvilág védelme között, hogy megóvjuk a természeti erőforrásainkat a jövő nemzedékei számára".

(MTI)