Hatmilliárd kilométerre lévő objektumról készítettek fényképet

A New Horizons képe a jeges égitestről
Vágólapra másolva!
Az egyik legtávolabbra jutó űreszköz, a New Horizons fényképet készített egy tőlünk hatmilliárd kilométerre található jeges égitestről. Ilyen távoli objektumról még egyetlen műhold sem lőtt fotót.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó égitest a Kuiper-öv egyik jeges űrsziklája. Az objektumot a jobb láthatóság érdekében tették színessé a képen.

Miután látogatást tett a Plutónál, a New Horizons a Kuiper-öv felé vette az irányt, hogy alaposabban megvizsgálhassa a 2014 MU69 néven ismert objektumot. A NASA műholdja most már a Nap-Hold távolság 41-szeresére jár a Földtől. Napjainkig a New Horizons-on kívül csupán négy űreszköz tett meg ekkora távolságot: a Voyager 1 és 2, valamint a Pioneer 10 és 11.

A New Horizons képe a jeges égitestről Forrás: NASA / JHUAPL / SwRI Photo

A New Horizons teljesítménye azonban felülmúlja elődeiét, azok ugyanis nem küldtek vissza ilyen távol készült fotót a Földre (kameráik ekkor már nem funkcionáltak).

A New Horizons az útja során hibernált állapotban van, hogy takarékoskodjon az energiáival. A földi irányítók útközben csupán néhányszor kapcsolják be, hogy fényképet készíthessenek a kamerájával, vagy beállításokat végezhessenek el rajta.