Közzétették a 2017-ben történt cápatámadások összesített adatait

cápa
Évente átlagosan 60-100 nem provokált cápatámadás történik a világtengeren, a halálos áldozatok száma átlagban 5-10 fő ( a kép grafikai illusztráció)
Vágólapra másolva!
A világtengeren történ cápatámadásokat legrészletesebben dokumentáló adatbank, a Floridai Természettudományi Múzeum által gondozott International Shark Attack File (ISAF) közzétette a 2017-ben történt incidensek összesített adatait.
Vágólapra másolva!

Százötvenötször csattantak össze a félelmetes fogsorok

Tavaly a világtengeren összesen 155 dokumentált cápatámadás történt,

amelyből 88 eset bizonyult nem provokált agressziónak.

A cápák etológiáját tanulmányozó tengerbiológusok azokat az incidenseket sorolják a nem provokált támadások közé, amelyek a cápák természetes élőhelyén emberi ráhatás illetve provokáló tényező fennállása nélkül következnek be.

2017-ben összesen 155 regisztrált cápatámadás történt a világtengeren Forrás: Origo

2017-ben világviszonylatban összesen 30 provokált cápatámadást dokumentáltak. A provokált incidenseknél a cápa-ember interakcióban mindig kimutatható a direkt emberi közrehatás.

Csoportosan vadászó bronzcápák a híres dél-afrikai szardínia vonuláson Forrás: Pinterest

Ilyen lehet például, amikor a búvárok hozzáérnek a cápához és az állat erre harapással válaszol,

de ugyanide sorolják a cápák etetése, vagy szigonypuskás vadászat közben bekövetkezett agressziókat

csak úgy, mint az áldozat által nem ismert, szándékolatlan, ám mégis provokáló egyéb tényezőket, mint amilyen a vízbe vizelés, a víz erőteljes paskolása, rúgkapálás, vagy feltűnően élénk, illetve csillogó fürdőruha, ékszerek viselése.

A nem provokált cápatámadások száma valamivel magasabb volt az ötéves átlagnál Forrás: Wikimedia Commons

18 esetben kisebb motoros vagy motor nélküli csónakot illetve kajakokat ért támadás,

1 esetben pedig tengeri akváriumban harapott meg búvárt a cápa. Két olyan esetet dolgoztak fel, amelyeknél bebizonyosodott, hogy a vízbe már holtan került emberek testét érte harapás.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) áll továbbra is a második helyen, a fajok szerinti támadások mezőnyében Forrás: Elter Tamás

Az összes incidensből 12 eset kétséges, illetve nem kellően dokumentált.

Két olyan esetet, amelynél bebizonyosodott, hogy az egyik áldozatot nem cápa, hanem barrakuda harapta meg, illetve tüskésrája tövisétől szenvedett el sérülést, ki is rekesztettek a globális összesítésből.

Egy esetben nem cápaharapás,hanem barrakuda marása érte az áldozatot Forrás: Dive Photo Guide

Négy olyan agresszióról is érkezett jelentés, amelyet utóbb nem tudtak kellően megerősíteni.

Minél több ember van a vízben, annál nagyobb a cápaharapás valószínűsége

2017-ben a nem provokált támadások száma némileg meghaladta az előző öt év átlagát. 2012 és 2016 között - éves átlagban – 83 nem provokált támadás történt. A vizsgált időszak kiugró csúcsa 2015-ben volt, ekkor globálisan 98 nem provokált cápatámadást regisztráltak.

Továbbra is a nagy fehér (Carcharodon carcharias) a listavezető Forrás: Elter Tamás

A tavaly történt összesen 5 halálos kimenetelű incidens ugyanakkor alatta marad a 2012 és 2016 közötti öt év fatalitási átlagának,

ami évi átlagban 6 halálos esetet jelent a vizsgált időszakban.

A szakértők szerint a 2017-es év támadási statisztikáiban nem tapasztalható semmilyen kiugró, szignifikáns változás.

18 esetben történt csónakok elleni nem provokált támadás Forrás: Pinterest

Éves szinten mindig mutatkoznak ingadozások a nem provokált támadások számának alakulásában, ám ez egy bizonyos határon belül természetes jelenségnek számít, hiszen e számok alakulását az oceanográfiai, meteorológiai, illetve szocio-ökonómiai körülmények (mint például a turizmus) változásai is befolyásolják egy-egy területen.

Egy esetben akváriumi merülés közben ért egy búvárt cápaharapás Forrás: Elter Tamás

A támadások száma viszont direkt korrelációt mutat az egyes partszakaszokon jelentősen megnövekvő vízi aktivitással, amit leegyszerűsítve úgy mondhatunk; minél több ember megy a vízbe, annál nagyobb valószínűséggel harap meg valakit egy cápa.

Meglepő adat: tavaly Réunion vizein történt a legtöbb halálos incidens

A földrajzi régiókat vizsgálva néhány új és érdekes változás történt 2017-ben. A régiók közül hosszú évek „tradícióját" követve tavaly is az Amerikai Egyesült Államok felségvizein történt a legtöbb nem provokált cápatámadás, összesen 53 incidens.

Az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) az első öt potenciálisan legveszélyesebb faj közé tartozik Forrás: Origo

A második helyezett ugyancsak megfelel az évtizedes papírformának, Ausztrália áll ugyanis a második helyen 14 nem provokált agresszióval, amelyből egy eset végződött halállal.

Meglepő módon 2017-ben a „szokásos befutó", a Dél-Afrikai Köztársaság helyett viszont Reunion került a harmadik helyre.

"Zabálási tébolyba" esett feketefoltos cápák (Carcharhinus limbatus) Dél-Afrika indiai-óceáni vizein Forrás: Elter Tamás

A Madagaszkártól 800 kilométerre keletre fekvő indiai-óceáni turistaparadicsom vizein 3 nem provokált támadás történt tavaly, amelyből két incidens halállal végződött.

Bikacápa (Carcharinus leucas) számlájára írható a tavaly Kubában történt halálos kimenetelű cápatámadás Forrás: Origo

2017-ben csak itt regisztráltak egynél több halálos kimenetelű nem provokált támadást. Kettő támadás történt az ugyancsak népszerű turisztikai célpontnak számító Costa Ricában, amelyből egy eset szintén halállal végződött.

Sima pörölycápák (Sphyrna lewini) raja Costa Rica vizein Forrás: Elter Tamás archívuma

Indonéziában és Dél-Afrikában is kettő-kettő nem provokált esetet regisztráltak, ezekből szerencsére egy sem volt halálos.

A nyílttengeri életmódot folytató öviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) szintén a fokozottan veszélyes fajok közé tartozik Forrás: Pinterest

A cápatámadások helyszínei között 2017-ben azonban felbukkant néhány hosszú idő óta nem szereplő terület,

így többek között a Spanyolországhoz tartozó kedvelt nyaralóhely a Kanári-szigetek,

Anglia, vagy a Maldív-szigetek is, egy-egy nem halálos kimenetelű agresszióval.

A Kanári-szigetek térségében elsősorban a kékcápa (Prionace galuca) számít viszonylag gyakori cápafajnak Forrás: Frank Brennan/Dana Whorf

Egyiptom Vörös-tengeri partvidékéről egy nem halálos eredménnyel végződött, Kubából szintén egy, ám végzetes támadásról érkezett jelentés.

Még mindig a szörfösök a cápatámadások aranyérmesei

A cápatámadások áldozatainak vízi tevékenységek szerinti felosztásában hosszú évtizedek óta nincs semmilyen szignifikáns változás. 2017-ben is az áldozatok túlnyomó többsége, 59 %-a a szörfösök közül került ki.

Forrás: Origo

Őket 22 %-os aránnyal a fürdőzők követték,

a tavalyi nem provokált incidensek áldozatainak 9 % volt szabadtüdős vagy sznorkeles búvár, 3 %-a body szörfös, és 2 %-a légzőkészülékes búvár. Az áldozatok 5 %-a pedig az egyéb sekélyvízi tevékenységet folytatók közül került ki.

Számarányukat tekintve a szörfösök vezetik a nem provokált cápatámadások áldozatai listáját Forrás: Pinterest

A nem provokált cápatámadások az állat ember elleni agresszióinak sorában statisztikailag az utolsó helyen állnak. Éves viszonylatban sokkal többen vesztik életüket kígyómarásban, víziló vagy krokodil, illetve aligátortámadásban, de még kutyaharapásban, sőt szarvasmarha-támadásban és méhcsípésben is, mint cápaharapás következtében.

Számos faj a kíméletlen uszonyvadászat miatt kihalásközeli állapotba került Forrás: Elter Tamás

Ezzel szemben évente átlagosan 60-80 millió cápát mészárol le az ember a világtengeren, elsősorban az uszonykereskedelem miatt, néhány fajt már a kihalás szélére sodorva ezzel.