Akár leendő unokáját is mérgezheti a dohányzó kismama

dohányzás, cigifüst, dohányfüst, cigaretta, betiltanák a dohányzást a vendéglátóhelyeken
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig ismernél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak a terhesség ideje alatt. A tüdőgyógyászok szerint a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető lesz.
Vágólapra másolva!

Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják- írta egy közleményben a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton.

Forrás: AFP

Idézték Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzort, aki elmondta, hogy

kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe, hiszen hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését is.

Sőt, ezek a károsodások nemcsak a magzatban mutathatóak ki, hanem az ő gyerekeiben is. Ez azt jelenti, hogy legyen aktív vagy passzív dohányos a kismama,

még az unokái is öröklik a káros hatásokat, akkor is, ha a köztes generáció egyáltalán nem dohányzik.

A közleményben az is olvasható, hogy Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok között: az összes daganatos halálozás egyharmadát teszi ki.

- írták.

A dohányfüstnek a tüdőfogyatkozás kialakulásában is nagy szerepe van, ugyanis a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, ezért egyre nehezebb lesz a kilégzés. Sok esetben később tüdőrák is kialakul.

A leghatékonyabb gyógymód a betegség korai szakaszában történő műtét. Azonban a tüdőrák gyakran tünetek nélkül növekszik, és sokszor csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel.

- áll a közleményben.

A rákellenes küzdelem világnapja holnap lesz. Ezen a napon emlékeznek meg arról, hogy a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. De arra is fel szeretnék hívni az emberek figyelmét, hogy a rák elleni küzdelem nemcska az orvosok feladata, hanem a társadalom közös ügye is.