Hatalmas csavar fúródott az agyába, de túlélte

csavar, agy
Vágólapra másolva!
Óriási csavar fúródott egy 13 éves amerikai kisfiú fejébe. Ha a csavar akár egy milliméterrel is mélyebbre hatolt volna, a gyerek nem éli túl a balesetet.
Vágólapra másolva!

A Maryland államban található Salisbury városában élő 13 éves Darius Foreman éppen az unokatestvéreinek segített faházat építeni, amikor durva baleset történt: a fáról a földre esett, majd egy másfél méter hosszú deszka landolt a fején. Ha ez nem lett volna elég, a deszkából kilógó 15 centis csavar beleállt a gyerek fejébe.

Amikor a fiú felállt a földről, nem is sejtette, mekkora veszélyben van.

" – nyilatkozta a Delmarva Now magazinnak. A sérültre végül a nagynénje talált rá, aki lefektette a fiút, majd hívta a mentőket.

Csak a kórházban derült ki, mekkora a probléma: a csavar hegyes vége nem csupán a koponyán hatolt át, de belefúródott az agyba is. A sérülés a felső nyílirányú vénás öböl közvetlen közelében volt. Ez egy nagyobb véna, ami közvetlenül a két agyfélteke között helyezkedik el, fő funkciója, hogy az agy vénáiból összeszedje a vért. Ha ezt keresztülszúrja a csavar, halálos kimenetelű vérzés következik be.

– nyilatkozta Alan Cohen, a Johns Hopkins kórház idegsebésze a CNN-nek.

Forrás: Alan Cohen/Johns Hopkins Medicine

A csavart mindenképpen el kellett távolítani, de először kezdeni kellett valamit a deszkával, ami odarögzült a gyerek fejéhez. Először fűrésszel vágták le a két végét, a teljes deszka eltávolítása azonban már csak a műtőben történt meg.

Végül a csavart is sikerült kiszedni a fejből. Az idegen test eltávolítása mellett több aprócska csontszilánkot és egy, a baleset miatt keletkezett kisebb vérrögöt is kioperáltak a fiúból a szakemberek. A hiányzó csontdarabot végül titánból készült fémlappal helyettesítették.