Soha nem teljesedett be az indián lány és az angol kapcsolata

Pokahontasz
Pokahontasz magát Smithre vetve akadályozza meg kivégzését. 1870-es ábrázolás
Vágólapra másolva!
Pokahontasz történetét a Disney 1995-ös fantasztikus animációs filmje révén szinte mindenki ismeri: a fiatal indián, Powhatan főnök lánya a saját életét kockáztatva mentette meg az angol John Smitht és hozta össze az őslakosokat az idegenekkel. A csodálatos és romantikus történet szerint Pokahontasz és a kapitány őrülten egymásba szerettek, de sajnos ebből egy szó sem igaz.
Vágólapra másolva!

Közel húsz évnyi korkülönbség volt köztük

A fiatal indián lánynak nem is Pokahontasz volt a valódi neve. A jamestowni Nemzeti Park Történelmi Szolgálata szerint Amonute-nak hívták, de a törzsében sokan Matoaka névvel illették. Utóbbi jelentése a „virág a két patak között".

Pokahontasz a törzsfőnök kedvenc lánya volt Forrás: en.wikipedia.org

A Pokahontasz (amely játékosságot vagy helytelen viselkedést jelentett) csupán az indián lány becenevét takarta. A források szerint valamikor 1596 körül született a virginiai Pamunkey törzs egyik tagjaként, Powhatan törzsfőnök lányaként, aki akkoriban a terület (a mai Virginia) harminc törzse fölött uralkodott igazságosan.

A túl fiatal Pokahontasz jelen sem lehetett az angol kapitány tárgyalásán Forrás: commons.wikimedia.org

– állítja Camilla Townsend történész. – Bár a közismert történet szerint John Smitht a törzsfőnök halálra ítélte, ám amikor a fejét két kő közé fektették, Pokahontasz odarohant hozzá és a saját testével védte. Ám ez nem történt meg.

Több alkalommal is találkozhattak

A történelmi kutatások kétségbe vonták, hogy a mesébe illő sztori valaha megesett volna, ám Smith kapitány ettől függetlenül megmenekült és visszatért a jamestowni táborba. Az őslakosok élelmet is küldtek vele az éhező telepeseknek, és néhány feljegyzésben szerepel Pokahontasz neve is, aki több alkalommal eljuttatta a táplálékot az angoloknak.

Pokahontasz magát Smithre vetve akadályozza meg kivégzését. 1870-es ábrázolás Forrás: commons.wikimedia.org

– írja Dr. Linwood Custalow és Angela L. Daniel a Történet másik oldala című könyvükben, amely a Mattaponi törzs szóbeli történetein alapul. – Pokahontasz, a törzsfőnök legkedvesebb lánya, viszont egyszerűen nem lehetett jelen, hiszen túl fiatal volt.

Az életmentő esemény meg sem történt Forrás: commons.wikimedia.org

A történészek szerint Pokahontasz és John Smith addig nem is találkozott egymással, amíg a férfi vissza nem tért az embereivel, hogy elszállíttassa a kapott élelmet Jamestownba.

Az indián lány néhány feljegyzés szerint a törzs más tagjaival együtt elkísérte a kapitányt, ám még ekkor is túl fiatal lehetett ahhoz, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek egymással.

Kétszer is megmentette a kapitány életét

A korabeli beszámolók szerint Pokahontasz többször, négy-öt naponta felkereste Jamestownt, ahol élelemmel látta el az éhező angolokat. Két év múlva azonban drasztikusan megromlott a kapcsolat az indiánok és az angol felfedezők között. Az éhező telepesek egyre több táplálékot követeltek, a bennszülöttek azonban ezt nem tudták biztosítani.

Disney népszerű klasszikusában együtt hajóztak el Forrás: flickr.com

– írja a Virginia Általános Története című könyv. – Egyszer például egyedül átrohant egy erdőn keresztül, hogy figyelmeztesse őt a közelgő veszélyre.

Ám a valóságban 1610-ben a 14 éves Pokahontasz nagy valószínűséggel feleségül ment a Patawomeck törzs egyik harcosához, Kocoumhoz.

Rövid ideig együtt éltek, és a források szerint két közös gyermekük született. Amikor aztán 1613-ban Samuel Argall kapitány váltságdíj reményében elrabolta a nőt, az angolok nagy valószínűséggel megölték a férfit.

Kocoum, Pokahontasz első állítólagos férje a Disney történet szerint Forrás: disney.wikia.com

Ugyanakkor kutatók között a Kocoummal kötött házasság, sőt még a férfi létezése is vita tárgya. Az viszont bizonyos, hogy Pokahontasz fogságba került és depresszióba süllyedt, miközben nagy valószínűséggel bántalmazták.

Felvette a keresztény vallást és új nevet

Az indián lány a fogság évei alatt megtanulta az angol nyelvet, elsajátította a szokásokat és 1614-ben felvette a keresztény vallást.

Nevét Rebeccává változtatták és hozzáment egy John Rolfe nevű dohánytermesztőhöz.

A korabeli feljegyezések ekkor már csupán egy fiúról, egy bizonyos Thomasról írnak, akiről azonban nem lehet biztosan tudni, hogy ki volt az apja.

Pokahontasz nevét Rebecca Rolfe-ra változtatta Forrás: commons.wikimedia.org

Az viszont biztos, hogy Pokahontasz a házasságkötés után megtanította férjének törzse gyógyító technikáit, amelyek a dohánytermesztő üzletét nyereséges vállalkozássá alakították. A frigy ideiglenes békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között.

A család 1616-ban Londonba utazott, ahol Pokahontaszt már mint Rebecca Rolfe-ot mutatták be és jól példázta a „civilizált vadak" lehetőségét az előkelő angol társadalomnak.

Pocahontas itt találkozott I. Jakab angol királlyal és Anna királynővel. Ezután férjével együtt Brentford vidékén telepedtek le.

Még egyszer, utoljára találkoztak

Pokahontasz és John Smith feltehetőleg még egyszer találkoztak egymással. A nő korábban évekig abban a hitben élt, hogy a kapitány meghalt (ezt az információt kapta az angoloktól). Ezért is döbbentette meg, amikor

levelet kapott a férfitól, aki a kalandos életéről szóló önéletrajzi könyvében többször is emlegette az „indián hercegnőt", akire mindig hálával és szimpátiával gondolt.

Pokahontasz megkeresztelése John Gadsby Chapman 1840-es festményén Forrás: commons.wikimedia.org

A találkozó során azonban nem tudtak egyezségre jutni azzal kapcsolatban, hogy mit is jelentenek egymásnak, ezért örökre elbúcsúztak. A Rolfe család aztán 1617-ben úgy döntött, hogy visszatér Virginiaba. Pokahontasz azonban nem élte túl az utazást.

Halálát valószínűleg feketehimlő, tüdőgyulladás vagy egyéb fertőző betegség okozta, de némely feljegyzés azt sugallja, hogy megmérgezték.

Az azonban kétségtelen, hogy Pokahontasz volt az első indián nő, aki Európába látogatott. Végső nyughelyét az angliai Kentben, a Szent György templomban találta meg. Csupán 21 éves volt.

Neves leszármazottai emlékeznek rá

Pokahontasz több híres leszármazottja kutatta élete történetét, köztük Edith Wilson first lady, Woodrow Wilson amerikai elnök felesége és a híres énekes, Wayne Newton.

Pokahontasz szobra ma is áll Jamestownban Forrás: commons.wikimedia.org

– mondta amilla Townsend, a Rutgers Egyetem történeti professzora. – Egyszerűen jól hangzik egy olyan indián lánynak a története, aki

csodálja a fehér embereket, a kereszténységet, a kultúrát és szeretne békét kötni az emberekkel, amiért hajlandó a törzsén kívül is házasságot kötni.

Pokahontasz mintegy négyszáz éves története ezért lehet a mai napig lenyűgöző tanmese az emberiség számára.