Elfeledett, gusztustalan fertőzés támadta meg a gyanútlan tinit

Vágólapra másolva!
Az Európai Gyermek-bőrgyógyászati Társaság éves gyűlésén meglepő bejelentést tettek: három hónappal ezelőtt egy walesi fiú tehénhimlővel fertőződött meg.
Vágólapra másolva!

A sebek – amelyek végül nyom nélkül begyógyultak - a fiú végtagjain jelentek meg. Ezek a gennyes, viszkető foltok az után alakultak ki a tinédzser testén, hogy az általa gondozott borjú megharapta.

A fiatalt orvoshoz vitték, ahol nagy megdöbbenésre kiderült, hogy egy ritka kór, a tehénhimlő támadta meg a szervezetet.

A tehénhimlő nem tekinthető túlzottan veszedelmes, sem gyakori betegségnek. Habár mind Európában, mind Ázsiában előfordulhat, Walesben utoljára 15 éve diagnosztizáltak hasonló esetet.

A fertőzések számának drasztikus visszaesése nagyrészt annak köszönhető, hogy a tehénfejés már nagyrészt gépesítve van, nem kell puszta kézzel a tehén tőgyéhez nyúlni, ezáltal pedig a szarvasmarha sem tudja könnyen átadni a vírust az embernek.

Állatorvosoknál, illetve állatkerti dolgozóknál időnként még felbukkanhat néha a kór, de tömeges fertőzésektől egészen biztosan nem kell tartani.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a tehénhimlő egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek esetében magától elmúlik, nincs szükség komolyabb orvosi beavatkozásra a betegség kezeléséhez. Továbbá nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés emberről emberre terjedjen, így járvány kirobbanásától sem kell tartani.

A mostani esetet sem a rémisztgetés miatt hozták nyilvánosságra a szakemberek:

csupán rá akarták irányítani a figyelmet arra, hogy ilyen betegség is létezik még, így a diagnosztizálás megkönnyítése miatt érdemes szem előtt tartani.

Megvédett minket egy sokkal veszedelmesebb kórokozótól

Bár furán hangzik, a tehénhimlőnek – és vele együtt egy Edward Jenner nevű orvosnak – igen sokat köszönhet az emberiség. Jenner megfigyelte, hogy a tehénhimlő vírusával érintkező fejőasszonyok védettebbek a sokkal halálosabb fekete himlővel szemben, mint azok, akik nem érintkeztek a kérődzőkkel.

Az orvos a tehénhimlő által okozott hólyagokból vonta ki azt a folyadékot, amivel immunizálni tudta az embereket a fekete himlővel szemben.

Az utolsó, természetben előforduló tehénhimlővel való fertőződést 1977-ben dokumentálták Szomáliában. 1980-ban az Egészségügyi Világszervezet úgy ítélte meg, a természetben sikerült felszámolni a betegséget.

Forrás: IFL Science, BBC