Az opioidokhoz köthető minden ötödik fiatal felnőtt halála az USA-ban

kábítószer, heroin Philadelphia To Open Safe Injection Sites In Effort NEEDLE Height Live HORIZONTAL USA Drug Abuse CRIME Homelessness Philadelphia - Pennsylvania HEROIN Addiction LAW POVERTY ADULT EPIDEMIC Addict Men Photogr
PHILADELPHIA, PA - JANUARY 24: A man uses heroin under a bridge where he lives with other addicts in the Kensington section which has become a hub for heroin use on January 24, 2018 in Philadelphia, Pennsylvania. Over 900 people died in 2016 in Philadelphia from opioid overdoses, a 30 percent increase from 2015. As the epidemic shows no signs of weakening, the number of fatalities this year is expected to surpass last year's numbers. Heroin use has doubled across the country since 2010, according to the U.S. Drug Enforcement Agency. Officials from Philadelphia recently announced that they will welcome private organizations to set up medically supervised drug injection sites as a way to combat the opioid epidemic. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az opioidokkal függött össze minden ötödik fiatal felnőtt halála az Egyesült Államokban 2016-ban egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A torontói St. Michael kórház kutatói az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) adatait használták a tanulmányhoz, amelyet a JAMA Network Open tett közzé. Az opioidok a legerősebb fájdalomcsillapítók, lehetnek természetes, félszintetikus vagy szintetikus vegyületek.

A vizsgált évben, 2016-ban minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

Korcsoportok és nemek szerint eltérőek voltak az arányok, az opioidok miatt meghaltak több mint kétharmada férfi volt. A 24-35 éves fiatal felnőttek körében volt a legmagasabb a halálozási arány: ebben a korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások 20 százalékáért az opioidok voltak a felelősek, míg 2001-ben ez az arány még mindössze 4 százalék volt.

Kábítószeresek híd alatti tanyája az USA-ban Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

A többi korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások kisebb, de még így sem elhanyagolható százalékáért voltak felelősek az opioidok.

A becslések szerint 2016-ban csaknem 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda ideje korán az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás számlájára írható.

"Az opioidokkal összefüggő korai halálozás már most óriási és egyre csak növekvő közegészségügyi terhet ró az Egyesült Államokra" - írták a kutatók a tanulmányukban, hangsúlyozva, hogy mindez jól jelzi az alaposan kidolgozott programok és irányelvek szükségességét.

A CDC adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban.