Több mint egymillió dollárért kelhet el egy ritka 18. századi aranyérme

Washington
Az Egyesült Államok első elnöke a feltételezések szerint mindig magánál tartotta a becses relikviát
Vágólapra másolva!
A maga nemében egyedülálló, George Washington arcképét viselő 18. századi arany érmét árvereznek el augusztusban Philadelphiában. Az aukciósház szerdai közleménye szerint akár egymillió dollár (272 millió forint) fölött is végződhet a licitharc.
Vágólapra másolva!

Amerika leghíresebb elnökéé volt az unikális aranyérme

Az 1792-es Washington elnöki érmét sohasem használták fizetőeszközként. A szakértők szerint az elnök ajándékba kapta az első amerikai pénzverdében készült érmét.

Washington nem akarta, hogy a képmása pénzérméken szerepeljen,

mert ezt "monarchista" gesztusnak tartotta.

George Washington nem akarta, hogy a monarchiákhoz hasonlóan, az ő portréja díszítse az aranydollárt Forrás: Wikimedia Commons

Az ajándék azonban, amelynek egyik oldalán a portréja, a másik oldalán egy sas található, személyes emlék volt, amelyet magánál hordott.

Az első amerikai pénzverde 1792-ben kezdte meg hivatalos működését. Egy évvel később kerültek forgalomba a pénzverde első érméi, amelyek ezüstből és rézből készültek, s egyik oldalukat a szabadságot megtestesítő nőalak, a másikat pedig sas díszítette.

Washington a zsebében hordhatta a becses érmét

Az aranyból vert Washington-érme 128 év után először az augusztus 16-i philadelphiai árverésen kerül a piacra - közölte a Heritage aukciósház. Jim Halperin, az árverési ház társalapítója hangsúlyozta, hogy az érme egyedi és nagy jelentőségű darab, mivel ez volt a legkorábbi aranyminta, amelyet egy amerikai pénzérméhez használtak.

Egy modern, Washington portrés aranyérme Forrás: Pinterest

A numizmatikus kutatók széles köre gondolja, hogy az érmét Washington a zsebében hordta - fűzte hozzá.

A Washington-érme a néhai Eric P. Newman gyűjteményéből származik, aki 1942-ben vásárolta.

Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb érmegyűjteményével rendelkező Newman 2017-ben hunyt el. A gyűjteményéből az utóbbi években több ezer darabot adtak el, és a bevételből az általa támogatott múzeum, numizmatikai kutatás és más közhasznú szervezetek részesedtek.

Az Egyesült Államok első elnöke a feltételezések szerint mindig magánál tartotta a becses relikviát Forrás: Wikimedia Commons

A ritka érmét csütörtökön a kaliforniai Long Beachben megrendezett érmevásáron állítják ki a philadelphiai árverés előtt. Az eladásból származó teljes bevételt a Newman támogatta jótékony célokra fordítják.