Tízezer ellopott teknőst találtak egy családi házban

sugarasteknősök, állatkereskedelem
Vágólapra másolva!
Tízezer veszélyeztett teknőst loptak el, és tároltak egy kétszintes családi házban Madagaszkáron. A látvány a rendőröket is megdöbbentette.
Vágólapra másolva!

A ház minden szobáját ellepték a teknősök, és elképesztő szag terjengett a ház körül, ami bent még jobban fojtogató volt - írja a Daily Telegraph.

A teknősök feltehetően az állatkereskedelem áldozatai voltak Forrás: Twitter

- nyilatkozta a National Geographicnak a helyi környezetvédelmi ügynökség vezetője.

Összesen 10068 sugarasteknőst számoltak a helyi rendőrök és vadőrök.

Ez a faj rendkívül veszélyeztetettnek számít. Akár 40 centisre is megnőhetnek, kifejlett korukra pedig elérhetik a 16 kilós súlyt is. Kizárólag Madagaszkár déli és délnyugati részein találhatóak meg.

180 teknős pusztult el a helyszínen Forrás: Twitter

A szakértők szerint a megtalált teknősök az illegális állatkereskedelem áldozatai. Az amerikai Tenessee állambeli állatkert is segédkezett a mentésben.

Elmondták, hogy szerintük itt tárolták az állatokat, mielőtt egy Ázsiába tartó hajóra rakták volna őket, ahol rendkívül keresettnek számítanak, domború páncélzatuk és különleges mintázatuk miatt.

A helyi környezetvédelmi ügynökség közölte, hogy ezidáig három embert tartóztattak le a csempészet gyanújával.

Az ügynökség vezetője elmondta, hogy szerinte ez az ügy egy csoport műve, és reméli, hogy a további nyomozás elvezeti őket a nagyfőnökhöz is.

Az egyik teknősmentő világszervezet igazgatója elmondta, hogy a Föld 300 ismert teknősfajának egyharmada már eltűnt az elmúlt húsz évben a nemzetközi feketepiac miatt. Legalább 10 faj már kipusztult a vadonban és csak fogságban, tenyésztési programok segítségével tudtak életben tartani egyedeket.

180 elpusztult teknőst találtak a ház szörnyű körülményei között. További legalább 308 állat pusztult el kiszáradás, alultápláltság és betegségek miatt, miután a helyi mentőközpontokba szállították őket.

A hüllőket egészen addig tartják karanténban és megfigyelés alatt, amíg nem bizonyulnak teljesen egészségesnek.