Sikeresnek bizonyul a magyar hatóanyag a bipoláris depresszió ellen

vitamin, gyógyszer, tabletta variety female HAND ANATOMY healthcare and medicine healthcare drug remedy pharmaceutical MEDICINE AND HEALTH medical drug MEDICINE MEDICAL EQUIPMENT medical painkiller preventative healthcare unhealthy illness in
Tabletta helyett együnk több gyümölcsöt
Vágólapra másolva!
Újabb klinikai vizsgálat bizonyítja a Richter cariprazine hatóanyagú eredeti készítményének hatásosságát a bipoláris depresszió egyik típusának kezelésében, a magyar gyógyszergyár partnere, az ír Allergan 2018 második felében tervezi benyújtani a szer kiegészítő törzskönyvi kérelmét az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) - közölte a Richter kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A Richter kutatói által felfedezett és az Allergannal közösen fejlesztett gyógyszer 2016 márciusa óta van forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. A termék értékesítési jogait az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is az Allergan birtokolja.

A szerrel további indikációra is végeznek törzskönyvi célú klinikai vizsgálatokat, melyek közül a most bejelentett volt a harmadik, amely pozitív eredménnyel zárult. Az év második felében benyújtandó kiegészítő törzskönyvi kérelem pozitív elbírálása esetén szélesedik a gyógyszer terápiás felhasználási lehetősége.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

A közlemény idézi Greiner Istvánt, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a most közzétett pozitív eredmények aláhúzzák gyógyszergyár egyik vezető termékének terápiás értékét. Mindez "fontos előrelépést jelenthet abban, hogy ezt az ígéretes kezelési lehetőséget elérhetővé tegyük a bipoláris depresszióban szenvedő betegek számára" - tette hozzá.

A Richter korábban azzal számolt, hogy a kérelem beadásától számítva 10 hónap múlva van reális esély arra, hogy a gyógyszer az új indikációra is megkapja a törzskönyvi engedélyt.