Ideje újraírni a rákról szóló tankönyveket

ráksejtek
Ráksejtek tenyészetben
Vágólapra másolva!
A Rákgenom Atlasz hat éve tartó elemzése befejeződött. Az eredmények átrajzolják a ráktípusok közötti határokat, s ezzel újraírják a daganatok osztályozását és kezelését.
Vágólapra másolva!

A daganatokat hagyományosan aszerint osztályozzák, hogy hol alakulnak ki a szervezetben: szokás beszélni mellrákról, gyomorrákról, és így tovább. Azonban 2012-ben egy kaliforniai konferencián elindult egy kezdeményezés, a Pan-Cancer Initiative, amely más szemszögből: a molekuláris jellemzőik szerint kívánta megközelíteni a daganatokat. Akkor már rendelkezésre álltak olyan előzetes eredmények, amelyek azt mutatták, hogy különböző szervekből kiinduló daganatoknak olykor nagyon hasonló a molekuláris „tájképük", ugyanakkor egyazon szövetből eredő rákok nagyon eltérő genomi profillal rendelkezhetnek.

Rákgenom Atlasz

A Pan-Cancer Initiative most, hatévnyi munka után az eddigieknél jóval szélesebb körű analízissel jelentkezett, amely a messzemenőkig megerősíti a korábbi sejtéseket.

Az amerikai szövetségi kutatóintézetekben, a National Cancer Institute-ban és a National Human Genome Research Institute-ben dolgozó tudósok a Rákgenom Atlasz (The Cancer Genome Atlas) nevű tumorgenomikai adatbázisból merített adatokat – 33 különböző típusba sorolta több mint 10 ezer daganat genomi és egyéb molekuláris jellemzőit – elemezték végig.

Különböző tumortípusok összehasonlító táblázata Forrás: Nature

Az eredmény az eddigi legátfogóbb összehasonlító daganatgenomikai atlasz, amelyet a projekt közreműködői Pan-Cancer Atlas-nak (kb. „Daganatok átfogó atlasza") neveztek el. Az implikációk annyira szerteágazók, hogy a Cell lapcsoport négy folyóirata – a Cell, a Cancer Cell, a Cell Reports és az Immunity összesen 27, egy időben megjelentetett közleményt szentel a témának.

„Annak megértése, hogy a rák egyes típusai hogyan viszonyulnak egymáshoz, valódi következményekkel bír a kezelés gyakorlatára – hangsúlyozta Josh Stuart, a UC (University of California) Santa Cruz biomolekuláris mérnök professzora és a Pan-Cancer Initiative egyik szervezője.

Stuart főbb együttműködő partnerei a daganatok átfogó elemzésében Christopher Benz és Christina Yau voltak. Benz a daganatok és fejlődési rendellenességek gyógyításának kutatásával foglalkozik a Buck Institute for Research on Aging-ben, emellett gyakorló klinikai onkológus a UC San Franciscó-i kampuszán. Yau szintén kutatóorvos, aki kísérletes munkáját a Buck Institute-ban végzi, miközben a UC San Franciscóban sebészkedik.

Molekuláris analízis

Ők hárman egy nemzetközi kutatócsoport élén részletes molekuláris analízist végeztek a TCGA teljes tumor-adatbázisának anyagán. Az eredmények megmutatták, hogy az adatbázisban szereplő 33 daganattípus a genetikai és sejtszintű jellegzetességek alapján, eredetük anatómiai helyétől függetlenül 28 új molekuláris osztályba csoportosítható. Az osztályok csaknem kétharmada heterogén abból a szempontból, hogy több – akár 25 különböző – szövettani alapon elkülönített daganattípust foglal magába.

Ráksejtek tenyészetben Forrás: University of Toronto

A molekuláris jellemzők szerint egy osztályba sorolt, de a szövettani felosztás szerint eltérő eredetű daganatokat a hagyományos rendszerben más és más módon kezelnék, holott köztük a daganat keletkezését és viselkedését illetően mély hasonlóságok állnak fenn.

A Pan-Cancer Atlas összes eredménye, a molekuláris elemzést és a belőle levezetett új osztályozást, valamint a molekuláris osztályok és a daganatok klinikai kimenetelének kapcsolatát beleértve most mind szabadon, egyetlen TCGA portálon keresztül elérhető a világ valamennyi orvosa és kutatója számára.

„Ez az átfogó tudásanyag, a TCGA Pan-Cancer Atlas elemzésének összesített kimenete új alapokra fogja helyezni a rákkutatás törekvéseit és a klinikai vizsgálatokat – bizakodik Benz. – Emellett arra fogja ösztönözni a klinikai onkológusokat, hogy minden újonnan diagnosztizált, illetve visszatérő daganatot genomikai vizsgálatnak vessenek alá. A betegeknek akkor lesz a legjobb esélyük a számukra legmegfelelőbb kezelés kiválasztására, ha a daganatukat mielőbb besorolják a genomikai és molekuláris jellemzőik szerinti osztályba."

A cikk még nem ért véget, lapozzon!