Egy második ősrobbanás hozza el a világegyetem pusztulását

fekete lyuk, rejtélyes objektum
Vágólapra másolva!
Világegyetemünk úgy érhet véget, ahogy született: egy hatalmas, mindent elsöprő, óriási robbanással – derítették ki a Harvard Egyetem fizikusai.
Vágólapra másolva!

A teljes megsemmisülést jelentő „második Nagy Bummot" a kutatók jóslata szerint a Higgs-bozon destabilizációja fogja előidézni. A Higgs-bozon (vagy Higgs-részecske) egy olyan kvantumrészecske, ami az összes többi részecske tömegéért felelős.

Az említett destabilizálódás a szakértők predikciója alapján olyan gigászi nagy energiafelszabadulással fog járni, hogy a kataklizma felemészti az egész általunk ismert univerzumot, emellett a feje tetejére állítja a fizika és kémia törvényeit.

Mikor ér véget a világmindenség?

A Physical Review D című fizikai szakfolyóirat legújabb számában megjelent publikációban a tudósok azt is kiszámolták, várhatóan mikor fog bekövetkezni a világegyetem pusztulása. Nem kell aggódni, az apokalipszis még igencsak messze van: legkorábban várhatóan csak 10139 év múlva fog eljönni.

Egy Higgs-bozon keletkezési esemény képe Forrás: ELTE

Fekete lyukak által torzított téridő indíthatja be a végítéletet

A Higgs-bozont még 2012-ben fedezték fel a CERN Nagy Hadronütköztetőjében. Két szubatomikus részecske (proton) összeütközése során detektálták a részecskét, amelynek létezését a részecskefizika standard modellje jósolta meg. A Higgs-bozonnak jól meghatározott tömege van, ami a kutatók számításai szerint idővel megváltozhat, ez a változás pedig teljesen összekuszálja majd a fizika törvényeit és „darabokra szaggatja" azokat az elemeket, amelyek nélkülözhetetlenek az élet létezéséhez.

Az instabil bozon által elindított folyamatok ráadásul nem több millió év alatt vezetnek az elkerülhetetlen véghez;

egyetlen pillanat alatt bekövetkező hatalmas, az ősrobbanáshoz hasonlító jelenség fogja megsemmisíteni a kozmoszt.

Kétséges, milyen univerzumban élünk

A kutatók úgy vélik, a Higgs-bozon instabilitását a fekete lyukak körüli téridő extrém torzulása is katalizálhatja. Sőt, az sem kizárt, hogy a folyamat már elkezdődött, csak nincs tudomásunk róla, a kérdéses Higgs-bozon ugyanis olyan távol lehet, hogy egyszerűen nem tudjuk vizsgálni a ma létező eszközeinkkel.

Illusztráció Forrás: Bill Saxton NRAO/AUI/NSF

– összegezte Joseph Lykken fizikus, a Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratórium (Fermilab) munkatársa. „Lehet, hogy az univerzum még nagyon-nagyon sokáig fog létezni, de az is lehet, hogy robbanásszerűen múlik ki" – tette hozzá.

Forrás: Science Alert