Rétisasfiókát mentettek

Megvizsgálják a kimentett rétisas fiókát
Vágólapra másolva!
A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai közösségi oldalukon tudatták, hogy az általuk megfigyelt rétisasfészekből ki kellett menteni egy legyengült fiókát. 
Vágólapra másolva!

Közel három hete eltűnt a rétisaspár hím tagja, így a tojónak egyedül kellett etetnie és védenie fiókáját. Sokáig meg birkózott a feladattal, de

megjelent egy idegen hím, ami veszélyt jelentett, így többé nem hagyta el a fészket,

ezért a fióka nagyon legyengült, így a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai a kimentés mellett döntöttek.

"A rétisasunk fészkénél feltűnt egy fiatal hím rétisas, melynek zavarása megváltoztatta a fiókáját egyedül nevelő tojó addigi viselkedését. Zsákmányt már nem vitt fel a fészekbe, a fióka etetései megritkultak, majd teljesen elmaradtak.

23-án megjelent a revírben egy újabb szubadult hím madár is. A tojó rétisas a közelben kialakított etetőhelyről sem vitt fel eleséget a fészekbe.

A fióka állapota folyamatosan romlott, így a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé.

Korábban még bizakodóak voltak

"A hím rétisas múlt csütörtök óta nem került elő. Egyelőre van élelem a fészekben, a tojó madár eteti a fiókát, a nemzeti park munkatársai pedig gondoskodnak kiegészítő táplálék kihelyezéséről!

Nem lehet teljesen kizárni, hogy a hím madár mégis előkerül, és azt sem, hogy a tojó egymaga sikeresen neveli fel a fiókát. Egy elhamarkodott "mentőakció" kizárja ezeket a lehetőségeket, és állatorvosi körülmények között sem biztos a fióka sikeres felnevelése és repatriációja."

Később a tojó vadászni is elment, és egy sirállyal tért vissza a fészekhez, amivel meg is etette a fiókát.

Március elején hallal etette az akkor még pelyhes fiókát. Az erről készült felvételt is megosztotta a nemzeti park.

A magyarországi rétisas-populáció 30 év alatt a 30 párról 300 párra emelkedett.