Majdnem katasztrófát okozott az űrhajóba csempészett szendvics

John Young, szendvics
A híres szendvics másolata műgyantába öntve a mitchelli Grissom emlékmúzeumban (Indiana)
Vágólapra másolva!
A 87 éves korában, január 5-én elhunyt John Young volt a NASA leghosszabb ideig szolgáló űrhajósa. Karrierjét azonban mindjárt az első repülésén majdnem kettétörte egy szendvics.
Vágólapra másolva!

John Young 1965-ben repült először. 835 órát töltött az űrben és járt a Hold felszínén. Minden szempontból kiemelkedő karriert tudhatott magáénak.

Pályafutása azonban kis híján félresiklott egy marhahúsos szendvics miatt, írja az Atlas Obscura ismeretterjesztő oldal.

A NASA asztronautáinak etetésébe csillagászati mennyiségű pénzt és időt fektet az űrkutatási intézet. A munka zömét persze nem annyira az élelem különlegesen ízletessé, hanem biztonságossá tételébe fektetik.

John Young később a Holdra is eljutott. Arról nem szól a fáma, oda is vitt-e magával egy kis hazait… Forrás: NASA

Ez az űrben a kompaktságot jelenti. Egy zárt, súlytalanság uralta környezetben az élelemmorzsák nagy gondot okozhatnak. Hozzátapadhatnak a berendezésekhez, illetve véletlenül belélegezhetik azokat a pilóták.

Még normális gravitáció mellett is szétszóródhatnak egy átlagos szendvics morzsái, egy űrhajóban meg különösen veszélyesek lehetnek.

A híres szendvics másolata műgyantába öntve a mitchelli Grissom emlékmúzeumban (Indiana) Forrás: NASA

A 34 éves Young azonban nem gondolt erre, amikor

1965. március 23-án elfogadott egy marhahúsos szendvicset űrhajóstársától, a hírhedt tréfacsináló Wally Schirrától

. Schirra két nappal korábban vette a szendvicset egy floridai boltban, és a kilövés előtt nyomta Young kezébe, aki becipzárazta azt az űrruhájába.

Cape Kennedyn Young beszállt az űrhajóba, hogy végrehajtsa a majdnem ötórás Gemini 3 küldetést. Kiképzett pilótaként ez volt Young első útja az űrbe. Parancsnokával, Virgil „Gus" Grissommal beszállt az első kétszemélyes amerikai űrrepüléshez.

Az egyik holtidőben Young egyszer csak előhúzta a kétnapos szendvicset és odakínálta Grissomnak. A pilóták beszélgetéséből kitűnt, hogy az nem lehetett túl ínycsiklandó, bár Young ennek ellenére megkóstolta. A szendvicset később valószínűleg a hulladéktárolóba tették és visszatért a Földre a leszálló kapszulában.

Young és Grissom az űrkabinban Forrás: NASA

Egy darabig nem is csinált senki ügyet az egészből, amíg a Kongresszus meg nem tudta, mi történt. Nem is annyira a biztonsági protokoll megszegése háborította fel a képviselőket, hanem az, hogy a szendvicsevés miatt a pilóták esetleg elhanyagolták az egyik fontos feladatukat.

Tesztelni kellett ugyanis a sok millió dollárért kifejlesztett új űrkajákat.

Bár az űrhajósok azt állították, maradéktalanul végrehajtották a rábízott feladatokat, végül Young lett az első űrhajós, akit megrovásban részesítettek.

Utóbb Young azt mondta, nagyon megbánta tettét, és kiemelten figyelt az űrhajósok biztonságára. Grissom viszont kijelentette, hogy