Kirúgtak egy tanárt, mert meztelen festményeket mutatott a diákoknak

Modigliani akt
Modigliani: Ülő akt
Vágólapra másolva!
Hatalmas botrány lett abból, hogy egy utahi általános iskolai rajztanár meztelen festmények reprodukcióit is mutatta a 11 éves diákjainak. Szülői panaszra kirúgták, pedig csak egy, az iskola könyvtárában lévő művészeti oktatócsomagot adott körbe a diákoknak.
Vágólapra másolva!

Mateo Rueda a Lincoln általános iskola rajztanára nem is gondolta, hogy a karrierjét teszi kockára, amikor december elején bevitt egy híres festményeket tartalmazó képeslapcsomagot az osztályba, amelyet ráadásul az iskola könyvtárából vett magához.

Elkövette ugyanis azt a könnyelműséget, hogy nem nézte végig a 100 képből álló csomagot, amelybe néhány aktot ábrázoló reprodukció is bekerült.

A két „legfelháborítóbb" kép Modigliani Ülő aktja és François Boucher Odalisque című festménye volt.

Modigliani: Ülő akt Forrás: Wikimedia Commons

Az egyik anya panaszt tett, mert – mint mondta – a fia úgy érezte, a tanár lekicsinylően viselkedett velük, és azt mondta, hogy „Nincs semmi rossz a női mellbimbókkal. Fiúk, fel kell nőnötök, és éretten kell hozzáállnotok ehhez."

Bár a tanár tagadta, hogy ilyet mondott volna, vizsgálat indult ellene.

Rueda szerint rögtön visszavette a diákok által kifogásolt képeket, és állítása szerint elmagyarázta, hogy a művészetben gyakran ábrázolnak olyan jeleneteket, amelyek nem mindenkinek tetszenek, és a múzeumokban sok hasonló képpel találkozhatnak majd.

François Boucher: Odalisque Forrás: Wikimedia Commons

Végül a tanárt annak ellenére kirúgták, hogy több szülő és diák is kiállt a maradása mellett. Rueda szerint az egész főleg azért megalázó, mert lemoshatatlan bélyegként kíséri majd a további pályafutását.

Az eset után ijesztő elképzelni, milyen lehet a biológia oktatása az említett iskolában. Tanítják-e egyáltalán az emberi anatómiát? És ha igen, akkor vajon csak mellbimbó és nemi szerv nélküli emberi torzókon mutatják be a test felépítését?