Viszolyog a lyukacsos felületektől? Ez a tripofóbia jele

lótusz magház
A tripofóbiások viszolyognak ettől a képtől
Vágólapra másolva!
Az emberek sok mindentől iszonyodhatnak a pókoktól kezdve a magasságig vagy a zárt terekig. Sokáig úgy vélték, hogy a tripofóbia, azaz a lyukacsos felületektől való irtózás is a fóbiák egyik különös fajtája. A kutatók azonban rájöttek, hogy ez a fóbia valójában nem is fóbia (ami általában irracionális félelem), hanem egyfajta védekezési ösztön, amely az evolúció folyamán alakult ki.
Vágólapra másolva!

A tripofóbia, azaz a lyukaktól, lyukacsos felületektől való irracionális félelem az emberek nagyjából 16 százalékát érinti (de egyes kutatók szerint szinte mindenkiben megvan, csak nem mutatkozik meg annyira erősen). Egyes kutatók azonban most azt állítják, hogy valójában nem is fóbiáról van szó, írja a ScienceAlert tudományos ismeretterjesztő portál.

A legújabb vizsgálatok szerint ugyanis a tripofóbia racionális lehet, és

inkább az undor, nem annyira a félelem áll a hátterében.

A tripofóbia kevéssé értett jelenség, és nem szerepel a mentális rendellenességeket felsoroló kézikönyvben (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) sem. Így az Emory Egyetem kutatói belekezdtek egy olyan tanulmányba, amely a lyukmintázatokkal kapcsolatos félelemválaszokat vizsgálta.

A tripofóbiások viszolyognak ettől a képtől, amelyen a lótusz magháza látható Forrás: YouTube

Azt tapasztalták azonban, hogy a pupillaválasz – a szem pupillájának akarattól független mozgása – közelebb állt az undorkor, mint a félelemkor kapott válaszhoz.

– mondta Stella Lourenco, az Emory Egyetem pszichológusa, akinek a laboratóriumában a tanulmányt lefolytatták.

„A jelenség, amely valószínűleg evolúciós hátterű, jóval gyakoribb lehet, mint amennyire gondoltuk" – tette hozzá a kutató. A kísérletek folyamán sok olyan alanynál is megfigyeltek ugyanis tripofóbiára utaló pupillaválaszt, akik azt állították, hogy nem irtóznak a lyukacsos felületektől.

Egy 2013-ban végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a tripofóbia azért alakulhatott ki, mert az ilyen alakzatok a természetben gyakran kötődnek valamilyen veszélyes állathoz, például kígyókhoz. 2017 januárjában azonban egy új elmélettel álltak elő.

Ha eddig nem vette észre, hogy tripofóbiás, akkor nézze meg ez a fotómontázst, ahol a lótusz magházát montírozták egy emberre Forrás: YouTube

A Kenti Egyetem kutatói azt vetették fel, hogy

a lyukacsos mintázat, amilyen például a lótusz magháza vagy a lép, illetve a darázsfészek azért vált ki belőlünk undort, mert parazitafertőzésekre, fertőző betegségekre és rothadásra, lebomlásra emlékeztetnek.

Az Emory Egyetem kutatói most azt is megállapították, hogy a félelmet kísérő „küzdj vagy menekülj" válasszal ellentétben az undorválasz mintegy lezárja a szervezetet, lelassítja a szívverést és a légzést, ami valószínűleg hozzájárul a kórokozóknak való kitettség minimalizálásához.