Jézus titkos próféciáját tartalmazó kézirat került elő

Jézus, tanítás
Jakab Első Apokalipszisének kopt fordítása
Vágólapra másolva!
Megtalálták Jézus titkos próféciájának első ismert görög másolatát. Az eredeti kinyilatkoztatás, amelyet testvéréhez, Jakabhoz intézett, az apokrif írásokhoz tartozik, az egyház nem ismeri el szent szövegként.
Vágólapra másolva!

Az 5. vagy 6. századból származó papirusztöredéket a Texasi Egyetem kutatói találták meg. Sokan nem is tudtak a létezéséről, pedig az Oxfordi Egyetem gyűjteményében rejtőzött. Az írás Jakab (első) Apokalipsziséből tartalmaz részleteket, a szöveg eddig csak kopt fordításban volt ismert.

– mondta Geoffrey Smith, a Texasi Egyetem vallástudomány szakának egyik kutatója. „Soha nem gondoltuk volna, hogy Jakab első Apokalipsziséből maradt fenn görög fordítás, ráadásul pont az antikvitásból. Pedig igen, és mindvégig itt volt a szemünk előtt" – tette hozzá.

Az ősi szöveg Jézus titkos tanításait és jövendöléseit tartalmazza, amelyet fivéréhez, Jakabhoz intézett. Ebben információkat közöl a mennyei szféráról, valamint a jövő történéseiről, beleértve Jakab halálának körülményeit is.

Smith szerint a leírás kibővíti a Jézus életéről szóló ismereteinket azáltal, hogy betekintést enged az ő és testvére között folyó párbeszédbe.

Jakab Első Apokalipszisének kopt fordítása Forrás: Nag Hammadi Library, Oxford University

Oktatási célra szolgálhatott az eredeti kézirat

Sok más íráshoz hasonlóan Jakab apokalipszise nem került be az Újszövetség 27 könyve közé. Smith és munkatársa, Brent Landau szerint az eredeti kézirat valószínűleg arra készült, hogy írásra, olvasásra oktassa a tanulókat, erről árulkodik a szép, egységes íráskép, valamint az, hogy a szavak szótagokra vannak bontva.

A felfedezést a kutatók a Bibliai Irodalmi Társaság éves találkozóján mutatták be Bostonban.

Phys.org cikke alapján