Ha eddig undorodott a legyektől, most valósággal rettegni fog tőlük

légy
Vágólapra másolva!
A legyektől mindenki iszonyodik, nem véletlenül, hiszen amellett, hogy iszonyatosan csúnya állatok, még betegségeket is terjesztenek. Egy új kutatásnak köszönhetően azonban még inkább viszolyogni fogunk az egyébként is ellenszenves ízeltlábúaktól.
Vágólapra másolva!

A Penn State Eberly College of Science kutatói 116 házilégy és fémeslégy mikrobiomját vizsgálták meg, a rovarok három különböző kontinensről származtak. Az eredmények alapján voltak olyan legyek, amelyek több száz kórokozót is hordoztak magukkal, a baktériumok túlnyomó többsége a legyek lábán telepedett meg és innen is terjedt át azokra a felületekre, ahová az állatok leszálltak.

Stephan Schuster molekuláris biológus szerint a baktériumközösségek a szárnyakon és a lábakon voltak a legváltozatosabbak. A szakértő elmondta, úgy tűnik, a kórokozók egyfajta „repülőgépként" tekintenek a legyekre, amikkel ide-oda utazhatnak és terjedhetnek. Ha a leszállási felület ideális a baktériumok számára, ott új kolóniák létesülhetnek.

Forrás: Pexels

A legtöbb kórokozót természetesen azok a legyek hordozták, amelyek nagyvárosi környezetben élnek. Ráadásul a kutatók tizenöt esetben azonosították a Helicobacter pylori jelenlétét a legyeken. Ez a mikroba a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó. A legyek a mikroorganizmusok többségét szennyvízzel érintkezve gyűjtötték be.

A kutatással nem csak azt sikerült megmutatni, hogy ezek az ízeltlábúak jóval több kórokozót hordoznak, mint azt korábban gondolták, de egyszersmind képet kapunk azokról a mikrobaközösségekről is, amelyek a nehezen hozzáférhető helyeken rejtőznek.

Az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölték.