Kicsit lassul a Föld forgása, és ebből baj lesz

Föld
Vágólapra másolva!
Jövőre alig észrevehető mértékben, de elkezd lassulni a Föld forgása. Csupán néhány évig fog tartani, a kis változás azonban nagy hatással lesz bolygónkra, megszaporodhat ugyanis a földrengések száma.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 100 év tapasztalatai azt mutatták, hogy azokban az időszakokban, amikor lassult a Föld forgása, átlagosan több földrengés történt – erre jutottak a kutatók az Amerikai Geológiai Társaság éves ülésén.

– nyilatkozta a Live Science magazinnak Roger Bilham geofizikus. A szakértő szerint, ha az adatokat összevetjük, letagadhatatlan a kapcsolat a kétfajta jelenség között.

Abból indulunk ki, hogy ha bolygónk forgása lassul, akkor az Egyenlítő kicsit rövidebb lesz. Ugyanakkor a tektonikus lemezek nem zsugorodnak össze ilyen könnyen, ami ahhoz vezet, hogy a lemezek szélei összenyomódnak. Habár e hatás nem túl drasztikus, ezek a régiók – ahonnan a földrengések leggyakrabban kiindulnak - egyébként is nyomás alatt vannak, ami ezáltal felerősödik, magyarázta Bilham.

Természeti katasztrófákkal teli időszakba léphetünk

Bilham és kollégája, Rebecca Bendick geofizikus az 1900 óta bekövetkezett, hetes, vagy annál nagyobb földrengések előfordulását vizsgálta.

Az eredmények alapján évente átlagosan 15 nagyobb földrengés történik, vannak viszont olyan periódusok, amikor 25-35, hetes erősségnél nagyobb földmozgások rengetik meg bolygónkat. Amikor ezeket az időszakokat részletesebben is megnézték, kiderült, hogy egybeestek a Föld forgásának lassulásával, ebben az esetben a nappalok, hangyányival ugyan, de hosszabbak voltak. A forgásban bekövetkező változásokat több tényező is okozhatja: időjárási jelenségek (például El Nino), tengeráramlások vagy a folyékony földmag áramlásai.

Mivel a NASA mikroszekundumokra lebontva tudja mérni a nap hosszát, ezért a Föld forgásának lassulása öt évvel előre jelezhető.

Ennek ismeretében jövőre egy olyan periódusba lépünk, amikor a napok kicsit hosszabbak lesznek. Sajnos ezt sokan máshogy is érzékelni fogják: Bilham szerint, amennyiben egy évben átlagosan 15, hetes erősségűnél nagyobb földrengés történik, jövőre ez a szám a 20-at is elérheti vagy meghaladhatja.

A természeti katasztrófák gyakoriságának növekedését azok fogják leginkább észlelni, akik a törésvonalak környékén élnek. „Arról nincsenek információink, hogy a rengések pontosan hol fognak bekövetkezni, csak az tudjuk, hogy a lemezek határain fognak jelentkezni" – mondta Bilham.

Forrás: Live Science