Üzenetet küldtünk egy lakhatónak tűnő bolygóra

METI
Vágólapra másolva!
Üzenetet küldtek egy tőlünk 12 fényévre található csillagrendszerbe, ahol a feltételezések szerint életre alkalmas bolygók keringhetnek.
Vágólapra másolva!

Az üzenet címzettje a tőlünk 12,36 fényévre található GJ 273 nevű vörös törpe (más néven Luyten csillaga). A hipotézisek szerint a rendszerben két olyan bolygó keringhet, amelyen barátságos körülmények uralkodnak az élet megjelenéséhez.

Bár a cél nyilván az, hogy valamiféle választ csikarjanak ki a hipotetikus idegen civilizáció képviselőitől, a művészek és kutatók által közösen kezdeményezett projekt inkább a jövő kommunikációjának alapjait szeretné lefektetni.

A projekt vezetője egy San Franciscó-i szervezet, a METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence), melynek tevékenységét már többen bírálták. Míg egyesek szkeptikusak az eredményeket illetően, mások egyenesen veszélyesnek tartják a távoli világoknak küldött üzeneteket, mivel ezek a miénknél sokkal fejlettebb, nem feltétlenül barátságos civilizációkat csábíthatnak bolygónkra. A bírálók között van többek között a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking is.

Utóbbi miatt azonban a METI nem aggódik. A szervezet vezetője, Douglas Vakoch szerint egy veszedelmes szuperfejlett idegen faj már rég ránk találhatott volna. Az űrbe ugyanis évtizedek óta sugározzuk a rádió- és tévéadások jeleit (igaz ezek jelei jóval gyengébbek, mint az erre készült rádióteleszkóppal küldött üzenetek).

Forrás: METI

Üzenet a kozmosznak

A „Sónar Calling GJ 273b" nevű projekt a METI, a Katalán Űrkutatási Intézet, valamint a Sonár zenei és technológiai fesztivál közreműködésével valósult meg. A kutatók tudományos és matematikai tudnivalókat valamint 33 rövid zeneművet küldtek el bináris kóddal két különböző rádiófrekvencián még októberben. Ehhez az EISCAT európai kutatóprogram 32 méter átmérőjű rádióantennáját használták.

Azért a GJ 273-ra esett a választást, mert viszonylag közel van, így ha minden jól megy, és csakugyan van ott valaki vagy valami, 25 év múlva akár választ is kaphatunk. A „kozmoszba kiáltás" természetesen nem áll le, a következő – mostaninál jóval hosszabb – üzenetet más rádiófrekvencián 2018 áprilisában tervezik elküldeni a projekt résztvevői.

Forrás: Space.com