A vezénylés és a zene szeretete a hosszú élet titka

Herbert Blomstedt, Müpa
Herbert Blomstedt fejből vezényelte Schubert C-dúr szimfóniáját a Müpában
Vágólapra másolva!
A zeneszeretők között közismert, hogy a karmesterek általában hosszú életűek és sokan életük utolsó pillanatáig aktívak. Néhány éve a BBC kifaggatott néhány híres idős karmestert, mi lehet ennek a titka. Nemrég a Müpa közönsége is megcsodálhatta, milyen fantasztikus formában van az egyik legidősebb aktív karmester, a 90 éves Herbert Blomstedt mind szellemileg, mind fizikailag.
Vágólapra másolva!

Arturo Toscanini 90 éves, Leopold Stokowski 95 éves Claudio Abbado 91 éves, Solti György 85 éves korában hunyt el, hogy csak néhányat említsünk a legismertebb karmesterek közül. A ma élő legidősebb aktív karmester valószínűleg a 100 éves egyesült államokbeli Ed Simons.

A vezénylés igazi kardio edzés

A 92 éves korában tavaly elhunyt Sir Neville Marriner pár éve úgy nyilatkozott, hogy a többi zenészhez képest a karmester meglehetősen szerencsés.

– mondta Marriner.

Neville Marriner Forrás: asmf.org

Marriner azt is elmesélte, hogy a vezénylés az elmét is karbantartja. A laikus közvélekedéssel ellentétben ugyanis a karmester nem pusztán „hadonászik", hanem igazi irányítója a zenekarnak, ami hatalmas szellemi koncentrációt igényel.

Blomstedt koncertje a Müpában

Áttérve a múltkori hangverseny főszereplőjére, Herbert Blomstedtre, ő is irigylésre méltó formában van, noha már betöltötte a 90. életévét. A svéd szülőktől Amerikában született karmester kétéves korában költözött vissza szüleivel Svédországba. 1954-ben debütált a Stockholmi Filharmonikus Zenekar élén.

A Müpában a Gewandhausorchester Leipziget vezényelte, a szólista korunk egyik leghíresebb hegedűművésze, Leonidasz Kavakosz volt. A műsor első részében Brahms: D-dúr hegedűversenye, második részében Schubert: IX. („Nagy" C-dúr) szimfóniája csendült fel.

Érdekes módon, a zenekar az első részben kicsit „fáradtnak" tűnt, de lehet, hogy csak Kavakosz kitűnő játéka szorította némileg háttérbe az amúgy nagyszerű zenekart.

Leonidasz Kavakosz és Herbert Blomstedt Forrás: Posztós János, Müpa

Blomstedt és a lipcseiek is a második félidőben mutatták be igazán mit tudnak. Egész káprázatos, lendületes mégis játékos, ahol kell súlyos, ahol kell könnyed C-dúr szimfóniát hallhattunk. Az idős karmester talán még ráadást is adott volna a hosszú koncert után, ha nem lép közbe a virágcsokrot átadó hölgy. Blomstedtnek még dedikálni is maradt ereje és kedve az előadás után.

Imádom a zenét

Itt visszatérhetünk kiinduló témánkra, a vezénylés és a hosszú élet kérdésére. Blomstedt nemcsak állva, hanem fejből, kotta nélkül (bár azért a biztonság kedvéért ott volt előtte a csukott partitúra) vezényelte a majdnem egyórás művet.

Herbert Blomstedt fejből vezényelte Schubert C-dúr szimfóniáját a Müpában Forrás: Posztós János, Müpa

Amikor egyszer megkérdezték tőle,

hogyan bírja ennyi idősen is mindezt (mármint a sok koncertet), s állóképessége annak köszönhető-e, hogy vegetáriánus és nem fogyaszt sem alkoholt, sem kávét, csak annyit válaszolt: „imádom a zenét”.