Lefejezett királynő ijesztő szellemképe bújt meg a festmény mögött

lefejezett királynő
.. és ami mögötte van
Vágólapra másolva!
A lefejezett Stuart Mária befejezetlen képére bukkantak egy 16. században készült, Sir John Maitland skót kancellárt ábrázoló festmény hátulsó felén.
Vágólapra másolva!

A Skót Nemzeti Galéria, valamint a londoni Courtauld Institute of Art munkatársai röntgensugarakkal vizsgálták meg azt a portrét, amelyet Adrian Vanson holland festőművész készített még 1589-ben Sir John Maitland kancellárról.

A technikával át lehet hatolni a festékrétegeken, ugyanakkor a sugarakat a nehézfém tartalmú festékszemcsék (például az ólomfehér pigment) blokkolhatják. A múzeum restaurátora, dr. Caroline Rae pontosan ilyen pigmenteket észlelt Maitland portréja mögött. A vizsgálat végén egy nő szellemszerű alakja rajzolódott ki a vásznon, amely nagy valószínűséggel a skótok tragikus királynőjét, Stuart Máriát ábrázolja.

Az eredeti festmény... Forrás: National Trust Images.

Az I. Mária néven is ismert uralkodónő igencsak vitatott alakja a brit történelemnek. 1567-ben holtan találták második férjét, Darnley urát, a királynő pedig belekeveredett a gyilkosságba. Saját unokatestvére, I. Erzsébet vetette börtönbe, mivel félt, hogy rokona esetleg az angol trónra törhet. Stuart Máriát végül 1587-ben fejezték le, a kivégzést háromszáz vendég nézte végig.

Nagyon úgy tűnik, hogy a botrányok közepette a művész nem akarta karrierjét és életét kockáztatni egy bukott királynő portréjának elkészítésével, így végül Sir John Maitland alakját festette meg.

.. és ami mögötte van Forrás: National Galleries of Scotland

Rae szerint a felfedezés egyrészt azért jelentős, mert a 16. századi Mária ábrázolások egy újabb példájára sikerült rátalálni, másrészt Adrian Vanson technikáját is jobban megismerhetjük.

Forrás: IFL Science