Mégis megépülhet a vitatott hawaii óriásteleszkóp

teleszkópok TMT
A Thirty Meter Telescope különleges kupolája a Mauna Kea csúcsán
Vágólapra másolva!
Az illetékes hawaii hatóság jóváhagyta a Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp megépítését, a terv ellenzői azonnal jelezték, hogy folytatják harcukat azért, hogy a projektet ne az őslakosok körében szent helynek tartott hegyen valósítsák meg.
Vágólapra másolva!

Az állami föld- és természeti erőforrás hivatal illetékesei 5-2 arányban megszavazták, hogy engedélyezik az 1,4 milliárd dollár költségvetésű projektet - írja az MTI. A hivatal döntésében hangsúlyozta, hogy a 4205 méter magas vulkánon már számos teleszkóp működik.

- írták.

Az óriásteleszkóp nemzetközi - amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai - együttműködésben valósul meg. A létező csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

A Thirty Meter Telescope különleges kupolája a Mauna Kea csúcsán (illusztráció) Forrás: tmt.org

Az őslakosoknak nagyon nem tetszik

Az óriásteleszkóp építése körüli viták 2009 óta folynak. Az építési engedély kiadása után megkezdett munkálatokat 2015-ben felfüggesztették az után, hogy tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával az őslakosok megakadályozták az építkezést.

A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építésére kiadott engedélyt, mivel a hatóságok nem vették figyelembe a projektet ellenzők véleményét. Az illetékes bíró júliusban arra kötelezte a földhivatalt, hogy döntése meghozatala előtt hallgassa meg a projekt támogatóinak és ellenzőinek véleményét, csak ezután hagyhatja jóvá, vagy vetheti el az építési engedélyt.

A nemzetközi konzorciumnak nincs még terve az építkezés megkezdésére - közölte csütörtökön szóvivőjük, Scott Ishikawa. Korábban jelezték, hogy a hatósági döntés után legkorábban 2018-ban újítanák fel az építési munkálatokat.

Hawaii őslakosok és természetvédelmi csoportok közölték, újabb tiltakozó akciókat kezdeményeznek az építkezés ellen, és megtámadják földhivatali döntést a legfelsőbb bíróságon.