Ez a félméteres patkány még a kókuszdiót is feltöri

új patkányfaj
Vágólapra másolva!
Hatalmas termetű patkányfajt fedeztek fel a Salamon-szigeteken – írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

2010-ben a chicagói Field Múzeum emlőskutatója, Tyrone Lavery különböző történeteket hallott egy olyan óriáspatkányról, amely a Vangunu-szigeten él és képes a kókuszdió feltörésére. A lényt a helyiek csak „vikának" hívják, alakja megjelenik a szigeten élők dalaiban és gyermekverseiben.

Lavery több keresőexpedíciót lefolytatott a szigeten, a rejtélyes rágcsálót azonban nem találta meg. „Nem tudtam eldönteni, hogy valóban új fajról van-e szó, vagy a helyiek a közönséges házi patkányt nevezik „vikának" – írta Lavery a kiadott közleményben.

Aztán 2015-ben megtört a jég, egy vadőrnek sikerült befognia egy kidőlt fánál bujkáló példányt. „Amint megvizsgáltam az egyedet, rögtön rádöbbentem, hogy ez nem egy közönséges patkány" – mondta a kutató.

Az állat a Salamon-szigeteken élő ismert patkányfajok egyikére sem hasonlított. Végül a DNS-vizsgálatok erősítették meg, hogy valóban új fajt sikerült a szakértőknek felfedeznie.

null

null

Lehet, hogy már nem sokáig lesz velünk

A rágcsáló az orrától a farkáig 46 centiméter hosszú, súlya akár 1 kilogramm is lehet. Összehasonlításképpen a házi patkány mindössze 200 grammot nyom.

A kutatók évente több ezer új állatfajt fedeznek fel, ezek túlnyomó többsége azonban rovar vagy pók. A nagyobb testű élőlények ezzel szemben már nem nagyon tudnak manapság rejtve maradni, Lavery szerint évente csupán néhány tucat új emlősfaj akad horogra. A kutató úgy véli, a vika ősei valószínűleg uszadékfák segítségével jutottak a szigetre, ahol a hosszú elszeparáltság miatt új fajjá evolválódtak.

Sajnos az újonnan felfedezett óriáspatkány súlyosan veszélyeztetett, nem csak azért, mert populációjának egyedszáma alacsony, élőhelye pedig kizárólag egyetlen szigetre korlátozódik, hanem amiatt is, mert a fakitermelés miatt nem marad búvóhely számára.

Az eredmény a Journal of Mammalogy című szakfolyóiratban jelent meg.