Egy új eszközzel fél óra alatt kimutatható az infarktus

szívinfarktus, infarktus, mellkasi fájdalom, angina
Vágólapra másolva!
Ha a használata mindennaposság válik ez a fajta vérvizsgálat, akár 15-30 percen belül megbízható eredményt kaphatnak a kardiológusok a kisebb szívinfarktusokról.
Vágólapra másolva!

Színinfarktus után az úgynevezett kardiális miozin kötő fehérje C (cMyC) szintje a vérben jóval gyorsabban és magasabb szintre emelkedik, mint a troponin fehérje szintje. Ez azt jelenti, hogy az újfajta vérvizsgálat segítségével az orvosok nagyobb biztonsággal tudják

megállapítani, illetve kizárni a kisebb szívinfarktusokat.

A kutatók kétezer betegen végeztek klinikai teszteket.

Az új, sMyC vérvizsgálat jobb eredményt adott a szívinfarktus diagnózisában a mellkasi fájdalmak jelentkezésének

első három óráján belül.

Az EKG gyorsan képes kimutatni a súlyos szívinfarktusokat, de nem a legjobb eszköz arra, hogy kizárja a kisebb, akár életveszélyes infarktusokat. Jelenleg a mellkasi fájdalmakkal jelentkező betegeknél vérvizsgálattal mérik a troponin fehérje szintjét. Ám azt három óra múlva újra el kell végezni, hogy a szívizom-károsodás jelei láthatóvá váljanak.

Kevesebb beteget kell majd kórházban ápolni Forrás: pixabay.com

Thomas Kaier, a tanulmány egyik vezető szerzője, a londoni St Thomas' Kórház szakembere a BBC News-nak elmondta: kutatásunk megmutatta, hogy az új teszt

képes megnyugtatni több ezer beteget egyetlen vérvizsgálattal,

és drága kórházai ágyakat szabadíthat fel a sürgősségi osztályokon és a kórházaik kórtermeiben szerte az országban.

Ha használata mindennapossá válik, 15-30 percen belül megbízható eredményeket ad. Jelenleg azonban még csak kutatásokban használják - tette hozzá.

A brit szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, de úgy vélik, hogy az új vérvizsgálat öt éven belül felválthatja a troponin vizsgálatokat a kórházakban.