A maffiavezér, akinek senki sem állhat az útjába

Frank Costello, American mobster, testifying before the Kefauver Committee investigating organized crime
Vágólapra másolva!
Frank Costello erőszak és gyilkosság nélkül vette át az amerikai maffia vezetését, az 1930-as években. Több mint 20 évig tartott a hatalma. Végül egy riválisa taszította le a trónjáról.
Vágólapra másolva!

Frank Costello az utcán nevelkedett, mielőtt a hírhedt Genovese család tagjává vált. Ott tanulta meg hogyan éljen zsarolásból, betörésekből és lopásból Lucky Lucianóval, Meyer Lanskyvel, Vito Genovesével, a három gyerekkori barátjával karöltve.

Costello kisebb bűncselekmények miatt

már nagyon fiatalon börtönbe került. De ez nem szégyennek, inkább a férfivá válás alapjának számított akkor az ameriaki alvilágban.

Mielőtt bevonult, külön szertartást is szerveztek a tiszteletére.

A börtönben megfogadta, hogy soha többet nem nyúl fegyverhez és erő helyett az eszével építi ki és szilárdítja meg a hatalmát.

Sikeresen is haladt előre a ranglétrán: egy játékgép-birodalom tulajdonosa lett, ami naponta 15 000 dollár hasznot hozott neki.

Az 1930-as évek második felére Lucky Lucianót, az amerikai modern maffia megalapítóját lecsukták Forrás: AFP

Az 1930-as évek második felére Lucky Lucianót, az amerikai modern maffia megalapítóját lecsukták, Vito Genovesének pedig külföldre kellett menekülnie. Luciano a börtönből irányította a bűnbandát: Meyer Lansky a pénzügyeket intézte, Costelloból pedig helytartó lett. Ekkor nevezték el a „maffia miniszterelnökének”.

Hidegfejjel gondolkodó, erős vezető volt, aki mind az öt családot irányította. Luciano meg volt elégedve Costellóval, ideális jelöltnek tartotta.

Barátból rivális

Volt azonban valaki, akinek szúrta a szemét, hogy Frank Costello hatalomra került. Vito Genovese számára halálos bűn volt Costellóra bízni a családok irányítását. Leginkább azért nem tetszett neki ez a döntés, mert neki Olaszországban mindent előröl kellett kezdenie, miközben Costello ölébe hullt a lehetőség, bár nagyon jól tudta, hogy

Costello egymaga építette ki a kapcsolatrendszerét, és mindössze néhány évre volt szüksége ahhoz, hogy mind a politika, mind az igazságszolgáltatás a zsebében legyen, addig Genovese csak fegyverrel tudott hatalmat szerezni magának.

Biztosra vette, hogy amíg Costello él, addig ő sosem lesz a maffia feje. Vito Genovesét idő közben felmentették a vádak alól.

Jó kapcsolat a politikával

Ezután végig arra várt, hogy Costello mikor fog hibázni. Ez be is következett. Frank Costello az alvilág és a politika közti kapocs volt. Ugyanakkor a ranglétra alsó fokán álló katonákról megfeledkezett. Szinte csak az úgynevezett kapitányokkal beszélt, akik a katonákat irányították.

Vito Genovese Forrás:Wikipedia Common

Genovese viszont nagyon is jól kijött velük, és meggyőzte őket, hogy Costello tényleg megfeledkezett róluk. Terve annyira jól sikerült, hogy egyre többen álltak az ő pártjára.

Közben 1950-ben az amerikai szenátus úgynevezett Kefauver-bizottsága a szervezett bűnözés feltárására meghallgatásokat tartott, amire Costellót is beidézték. És míg

az alvilág törvényei szerint nem árulhatják el egymást, Genovese beszélt a tárgyaláson.

A zsúfolásig megtelt teremben a média emberei közül is szép számmal jelentek meg. Costello kijelentette, hogy a televíziós társaságok nem mutathatják az arcát.

Az összes kamera a kezeit mutatta, a sajtó pedig a „kezek balettjának” nevezte el, ugyanis Costello minden kínos kérdésnél idegesen babrálni kezdett a kezeivel, gyűrögette a zsebkendőjét, vagy a vizespohárért nyúlt.

A feszültséget oldotta azonban, amikor arra a kérdésre, hogy

mit tett a hazájáért, Costello azt felelte, hogy fizette az adóit.

A teremben kitört a nevetés.

Frank Costello Forrás: Wikimedia Common/Al Aumuller, World Telegram - Library of Congress

Ezután Costello elővett egy orvosi igazolást, mely szerint nincs abban az egészségi állapotban, hogy tovább folytassák a tárgyalást, aztán porig alázva távozott a bíróságról.

Elveszetett bizalom

Costelloban megrendült a maffia tagjainak bizalma a tárgyaláson tanúsított viselkedéséért. Genovese pedig színre lépett.

Akkoriban Costello helyettese olyan súlyos betegségben szenvedett, ami az elméjét is bomlasztotta. Genovese addig csűrte-csavarta a dolgokat, mígnem eltüntette az útból: 1951. október 5-én egy olasz étteremben agyonlőtték a férfit. Costello tudta jól, hogy egy hadüzenet volt az embere elleni merénylet, és hogy Genovese az ő fejére pályázik.

Eközben évekig járt ki-be a bírósági vizsgálat és a fogság között. 1957-ben óvadékkal szabadulhatott ki.

Genovese nem akarta hagyni, hogy Costello ismét magához ragadja a hatalmat: kiadta a parancsot az embereinek, hogy öljék meg Costellót.


1957. május 2-án a Majestic épület halljában egy férfi előlépett az árnyékból, és odakiáltotta a testőrök nélkül haza érkező Costellónak:

- majd fejbe lőtte.

Costello azonban nem halt meg. Összeesett ugyan, de a töltény csak súrolta a koponyáját.

Gigantét a ház portása azonosította, és a rendőrök letartóztatták, Costello viszont nem igazolta, hogy Gigante lőtt volna rá.

Tartotta magát az alvilági etiketthez. Gigantét így elengedték. A teremből kifelé haladva megköszönte Costellónak.

A támadás viszont nyílt hadüzenet volt. Néhány hónap múlva Costello, Luciano, Lansky és Genovese egyik régi közös barátjukra támadtak rá.

Alberto Anastasia jelentette ekkor a legnagyobb veszélyt Genovesére, ezért október 25-én, amikor testőrei letették kocsiját a mélygarázsba, Anastasiát a fodrászánál végzik ki.

Frank Costello tisztában volt vele, hogy befellegzett neki. Lemondott hát a posztjáról, és azzal együtt minden üzleti érdekeltségéről is. Átadta az irányítást Vito Genovesének. Ezzel viszont nemcsak a hatalomtól szabadult meg, hanem nyugdíjba is vonult.

Frank Costello 1973-ban halt meg.