Visszatért Oroszországba a cári család archívuma

cár
II. Miklós cár
Vágólapra másolva!
Száz évvel a cári uralom megdöntése, a bolsevik hatalomátvétel után visszatért Oroszországba a Romanov család archívuma, amelyet kiállítottak a Szentpétervár melletti Carszkoje Szelo múzeumában.
Vágólapra másolva!

A családi leveleket, fotókat, rajzokat tartalmazó archívumot annak idején Európába vitték a cári család menekülő tagjai és azóta egy londoni magángyűjteményben szunnyadt - írja az MTI.

Az orosz Sberbank júliusban hetvenezer euróért (22 millió forintért) megvásárolta az archívumot és a cári uralom megdöntésének 100. évfordulója alkalmából kiállították az orosz cárok nyári rezidenciájául szolgált Carszkoje Szelo múzeumában.

- mondta Irina Raszpopva, a múzeum kurátora.

II. Miklós cár Forrás: Origo

A több mint 200 tételből álló gyűjtemény darabjai az 1860 és 1928 közötti időkből valók, köztük olyan levelek, amelyeket II. Miklós utolsó orosz cár, felesége Alexandra Fjodorovna és édesapja III. Sándor cár írt. Az orosz, francia és angol nyelvű dokumentumok lapjai ugyan megsárgultak, de jól tükrözik az orosz uralkodócsalád mindennapjait. Kszenia nevű lányának egy évvel halála előtt, 1895-ben küldött táviratában III. Sándor cár például egy sikertelen vadászatról ír. "Nem ment valami jól. De azért lőttem tizenegy fácánt" - olvasható a táviratban, amelyet lánya egy "Papa távirata, 1894" feliratú borítékban őrzött.

A gyűjteményben vannak dokumentumok a cári uralom megdöntése és a bolsevik hatalomátvétel idejéből is. "Folytatódik hanyatlásunk és nem nehéz elképzelni, mi vár ránk" - írta Nyikolaj Mihajlovics nagyherceg, II. Miklós cár nagybátyja 1918-ban, néhány hónappal azelőtt, hogy a cári családot, majd őt is kivégezték testvérével és unkatestvéreivel a bolsevik hatóságok parancsára.