A technológia és az innováció szerepe a gyógyításban

Merkely Béla
2020-ra egymillió betöltetlen orvosi állás lesz Európában
Vágólapra másolva!
Szeptember 12-én a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán tartott előadást az izraeli orvosi innováció eredményeiről Rafael (Rafi) Beyar professzor, az izraeli Rambam Egészségügyi Campus igazgatója.
Vágólapra másolva!

„Kitüntetésnek érzem, hogy igazgatóként szolgálhatom a Rambam Egészségügyi Campust, ezt a világszerte elismert akadémiai orvosi központot" – írja Beyar professzor a Rambam honlapján. „Feladatom és kihívásom a, hogy elősegítsem az orvosi gyakorlat, kutatás és képzés fejlődését."

Élvonalbeli intézet

A Rambam Izraelben vezető helyet tölt be, de világszerte is az élvonalba tartozik a klinikai gyakorlatban, a képzésben. Az intézet az orvosi innováció központja, és számos startup vállalkozás inkubátora.

Rafi Beyar professzor Forrás: EDWARD KAPROV/Edward Kaprov

Elősegíti a kapcsolatok kiépítését a Rambam és a Haifai Egyetem orvosi fakultásának klinikai kutatói, valamint az orvosbiológiai ipar között. Ennek egyik legújabb eredményérő nemrég az Origóban is beszámoltunk. Egy startup vállalkozás a szívelégtelenség kezelésére dolgozott ki egy innovatív eszközt.

Először kezeltek implantátummal szívelégtelenséget

Egy izraeli startup cég által kifejlesztett egyedi eszköz új reményt ad a diasztolés szívelégtelenségben szenvedő betegeknek. A Rambam Kórház alkalmazta először ezt az implantátumot egy 72 éves kanadai férfin. A világon több mint 23 millióan szenvednek szívelégtelenségben. Ilyenkor a szív nem képes a szervezet igényét kielégítő mennyiségű oxigéndús vért pumpálni a testbe.

Beyar professzor elmondta, hogy nagy előttük a kihívás. Állandóan új technikákat kell alkalmazniuk a jobb betegellátás érdekében, ugyanakkor a költséghatékonyságot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Példaként említette a robotokkal felszerelt műtőket, amelyek megkönnyítik az orvosok és az áplolószemélyzet munkáját.

Megszólaltattuk Merkely professzort is

Az előadás után az Origo megkérdezte dr. Merkely Béla professzort, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy mennyiben tartja követendőnek az izraeli példát, illetve van-e olyasmi, amiért „irigyli" az ottani intézményt.

A professzor elmondta, hogy a sok startup (jelenleg kb. 40) elindításának és támogatásának lehetőségét ő is szívesen látná a klinikán, illetve az izraeli egyetem innovációs teljesítményéről is elismerően nyilatkozott.

Dr. Merkely Béla professzor Fotó: Talán Csaba

Azt is hangsúlyozta azonban, hogy a Rambam jóval kisebb (kevesebb mint 200 hallgató, szemben a klinika 1000 körüli betegszámával) intézmény, így sok szempontból az izraelieknek könnyebb a dolguk.

Merkely professzor kérdésre hozzátette azt is, hogy a robotika térhódítása a szívsebészetben egyelőre nem nyűgözi le annyira. Elmagyarázta, hogy egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező szívsebész például a katéterezésnél azonnal érzi a kezével, ha műszer bevezetésén valamit változtatni kell, például egy görbület miatt. Ezt a gyakorlatot egy robottal dolgozó sebész egyelőre nem tudja kiváltani, bármennyire is látványosak ezek a berendezések.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison Program.