Megfejtették az ördög által megszállt apáca titokzatos üzenetét

ördögi írás
Vágólapra másolva!
A 17. században egy szicíliai apácát – saját elmondása szerint – megszállta az ördög. A nővér önkívületi állapotban különös betűket vetett papírra, a bizarr írást ez idáig senkinek sem sikerült megfejtenie. Most úgy tűnik megtört a jég, hála a sötét webnek.
Vágólapra másolva!

1676-ban Maria Crocifissa della Concezione nővér különös szöveget vetett papírra Palma di Montechiaro kolostorának falai között. Állítása szerint kezeit nem ő, hanem maga az Ördög irányította. A „betűk"” kétségtelenül idegennek és ijesztőnek tűnnek, senki sem tudta dekódolni idáig őket. 340 évvel később azonban egy csapat informatikusnak sikerült a bravúr, hála egy sötét weben fellelhető fordító szoftvernek – írja a Daily Mail weboldala.

Szoftverrel dekódolták az ördögi írást

Maria Crocifissa della Concezione nővér Isabella Tomasi néven látta meg a napvilágot 1645-ben, alig 15 évesen lépett be a Palma di Montechiaro bencés kolostorba. 1676 egyik reggelén arra ébredt, hogy tetőtől talpig tiszta tinta, és egy titokzatos levél hever előtte, amit minden bizonnyal ő maga írt. Mivel nem emlékezett semmire, így azt mondta rendtársainak, hogy valószínűleg a Sátán szállta meg és kényszerítette az üzenet papírra vetésére.

Forrás: Wiki

A történetet mindenki elhitte, ám hiába próbálkoztak sokan évszázadokon át fényt deríteni a levél konkrét tartalmára, az erőfeszítések nem vezettek eredményre. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusainak sikerült az áttörés, köszönhetően egy, a mély weben fellelhető fordító programnak.

– nyilatkozta Daniele Abate, a központ igazgatója a The Times magazinnak.

Mi állt a levélben?

„Betápláltuk a szoftverbe az ősi görög, arab, latin valamint rúnaábécét, majd ezek segítségével sikerült lefordítani az üzenet egy szeletét, ami csakugyan ördögien hangzik” – mondta Abate.

Maria nővér a zárdában töltött idő alatt különösen jártassá vált a nyelvészet területén, így a kutatók úgy vélik, az egész levél az általa kitalált nyelven íródott, amelyben felhasználta és összekutyulta a fent említett betűkészletek elemeit. Mivel az ábécéket a szoftverbe betáplálták, a program felismerte, milyen írásjelekből állnak össze a levél karakterei, így az egyes szavak hamarosan értelmet kezdtek ölteni.

A kutatócsoport 15 sort fordított le a levélből, ezek az emberek, Isten és a Sátán közötti kapcsolatot tárgyalják nem éppen keresztényi módon.

A nővér többek között arról értekezik, hogy „Istent az ember találta ki” és „ez a rendszer nem működik senki számára”, valamint az „Úr, Jézus és a Szentlélek nem más, mint fölös teher”.

Skizofréniában szenvedhetett

A szakértők szerint a levél sok helyen értelmetlen zagyvaság, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy a nővért nem az ördög szállta meg, hanem a skizofrénia vagy a bipoláris zavar kerítette hatalmába.