Miért pont Irma?

hurrikán, Irma, José
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2017. szeptember 7-én közreadott felvétel az Irma (b) és a José névre keresztelt trópusi viharokról a Karibi-térség felett szeptember 6-án
Vágólapra másolva!
Biztos sokan emlékeznek még a 60-as évek egyik remek filmvígjátékára, a Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével készült Irma, te édes-re. A sors furcsa fintoraként most már nemcsak a butácska, de kedves prostituált, hanem az utóbbi évek legpusztítóbb hurrikánja jut majd eszünkbe az Irma névről.
Vágólapra másolva!

A hurrikán természetesen nem azért kapta az Irma nevet, mert a meteorológusok ellenszenvet éreztek a név vagy a film iránt.

A karibi hurrikánok elnevezésére hat évre előre összeállítanak egy ábécésorrendbe szedett, évente 21 tagból álló névlistát,

és ebből adják sorrendben a neveket. Jelenleg 2022-ig van kész a lista, amely többek közt ezen az oldalon tekinthető meg.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2017. szeptember 7-én közreadott felvétel az Irma (b) és a José névre keresztelt trópusi viharokról a Karibi-térség felett szeptember 6-án Forrás: MTI/EPA/NASA

Nyugdíjba vonult hurrikánok

Hat év után elölről kezdik a listák használatát. Az idei lista a Josénál tart, így a következő két hurrikán a Katia és Lee nevet viseli majd.

A nagyon nagy pusztítást végző, sok áldozattal járó, nevezetes hurrikánok nevét azonban kiveszik a listákból és új nevekkel pótolják.

Tavaly például „nyugdíjba vonult" a Matthew és az Otto, de többet nem használják a hírhedt Katrinát sem.

Mi történik, ha elfogynak a nevek?

Joggal merül fel a kérdés, mi történik, ha elfogy a 21 név? Szerencsére az eddigi években általában nem volt 21-nél több hurrikán, bár ez az elkövetkező évek éghajlatváltozása miatt megváltozhat. A szakemberek ilyenkor sem jönnek zavarba. A listán túli hurrikánokat a görög ábécé betűivel jelölik sorban: Alfa, Béta, Gamma stb.