A Földre is hatással volt az elmúlt 12 év legnagyobb napkitörése

napkitörés
Egy napkitörés képe a látható fény tartományában
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 12 év leghatalmasabb napkitörése volt szeptember 6-án, az esemény a rádiós kommunikációt is megzavarta.
Vágólapra másolva!

Központi csillagunk két, úgynevezett X-osztályú flert produkált, amely a legerőteljesebb naptevékenységek közé tartozik - írja a Science Alert tudományos portál. A fler a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.

Az első, X2,2-es erősségű kitörés magyar idő szerint délelőtt 11 óra 10 perckor történt, néhány óra múlva ezt követte egy még erőteljesebb, X9,3-as fler. Az alábbi animáció a kitörés során bekövetkező koronakidobódást mutatja. Mindkét fler forrása az aktív régióként számon tartott AR 2673-as napfolt.

Forrás: ESA\NASA

A naptevékenység változása mintegy 11 éves ciklust követ. Ez a naptevékenységi ciklus vagy röviden napciklus. A 2008-ban indult ciklus csúcsa 2014-2015-re esett, azóta folyamatosan csendesül a Nap, de még így is előfordulhat hevesebb naptevékenység. Ilyen volt a tegnapi esemény is.

Problémák a kommunikációs rendszerekben

A flerek nem hagyják érintetlenül a modern technikát sem, a mostaniak a magas frekvenciájú rádióeszközökben és az alacsony frekvenciájú navigációs rendszerekben okoztak kisebb-nagyobb zavarokat.

A legutóbbi X9-es erősségű jelenség 2006-ban volt, ám még ezt is felülmúlta egy 2005-ben észlelt X17-es besorolású fler. Minden idők legnagyobb kitörése 2003-ban történt, a becslések alapján ennek erőssége meghaladta az X28-at is.