Rémpofájú majmok árasztják el a nemzeti parkot

mutáns csimpánz
Vágólapra másolva!
Valami egészen különös és rémisztő dolog történik Uganda csimpánzaival és páviánjaival. A Kibale Nemzeti Park dolgozói azt figyelték meg, hogy a különböző bizarr deformitások – hiányzó végtagok és szőrzet, torzult arcok és orrok - miatt szenvedő főemlősök száma az utóbbi időben drámaian megugrott. Egy új kutatás szerint a jelenséget a mezőgazdasági célból alkalmazott növényvédő szerek okozzák.
Vágólapra másolva!

A nemzeti park Sebitoli nevű térségében a kutatók szerint 66 csimpánzból 16-nál figyeltek meg különböző testi deformitásokat. Egyes állatoknak a bőréből vagy a szőréből hiányoztak a pigmentek, másoknak az ajkaik és a végtagjaik voltak torzultak, de olyan csimpánz is akadt, aminek a szaporító szervrendszerét érte komoly károsodás. Nem voltak túlzottan pozitívak a páviánokkal kapcsolatos adatok sem, esetükben 35 állat közül legalább hatnál figyeltek meg valamilyenfajta elváltozást. Annyi biztos, hogy a majmoknál nem mutattak ki semmilyen fertőzést, ami a torzulásokat okozná.

A park más részein a kutatók mindössze két vadon élő főemlősnél tapasztalták a testi deformitás jeleit.

null

null

A képen szereplő főemlősnek nem csak az arca torz, az egyik lábfeje is hiányzik

Rengeteg növényvédőt alkalmaznak a helyi üzemek és farmok

A probléma forrását tehát Sebitoli környékén kell keresni. Itt két nagyobb teagyár is üzemel. Kiderült, hogy az üzemekben összesen nyolcfajta növényvédő szert alkalmaznak: glifozátot, cipermetrint, profenofost, mankozebet, metalaxilt, dimetoátot, klórpirifoszt és diklórfenoxi-ecetsavat (más néven 2,4 D-t).

Ez után a szakértők azt vizsgálták, mennyi vegyi anyag került a környező földekre, vizekbe és növényekbe. Az eredmények szerint a DDT és a klórpirifosz szintje túllépte a megengedett határértéket a kukorica vetőmagokban és a halakban egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy Sebitoli főemlőseinek kedvelt csemegéje a kukoricamag, amelyet a térségben található kertekből és farmokról zsákmányolnak.

A DDT az egyik legveszélyesebb rovarölő, használatát a Stockholmi Egyezmény tiltja. Ez a tiltás ugyanakkor nem terjed ki az olyan afrikai országokra – többek között Ugandára -, ahol továbbra is súlyos gondokat okoz a malária (a kórt szúnyogok terjesztik).

null

null

Hasított ajakkal rendelkező nőstény csimpánz

A vegyszerek hatással vannak a pajzsmirigy működésére

A Science of The Total Environment című szakfolyóiratban a szerzők kiemelik: egyelőre nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a testi elváltozásokat a fent említett szerek idézik elő, ehhez például vizeletmintát kellene venni az állatoktól, ami értelemszerűen nem kis feladat. Ennek ellenére a tudósok majdnem teljesen biztosak abban, hogy a káros mutációk megjelenése és a vegyszerek használata között szoros összefüggés van.

A tanulmány szerzői szerint a Sebitoli környékén használt növényvédő szerek közül három (klórpirifosz, DDT, mankozeb) bizonyítottan hatással van a pajzsmirigy működésére. Ha az anyában vagy az újszülöttben a pajzsmirigyhormonok szintje abnormális, a csecsemő arca és orra torzan fog fejlődni. Mindezek mellett viszont a kutatók nem zárják ki, hogy más tényezők is szerepet játszanak a mutáns főemlősök számának aggasztó növekedésében.