Rejtély, miért hullott darabjaira egy Föld körül keringő műhold

műhold
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A legújabb felvételek szerint darabokra hullik a geostacionárius pályán keringő Telkom-1 nevű műhold. Három hónapon belül ez már a második szatellit, amely ilyen módon semmisül meg.
Vágólapra másolva!

A műhold Indonézia tulajdonában volt és nagyjából 36 000 kilométer magasan keringett, az ilyen pályát hívjuk geostacionáriusnak. Augusztus 26-án derült ki, hogy a szatellit antennája rossz irányba néz, ami lehetetlenné tette a kommunikációt az űreszközzel. Hamarosan azonban kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, mint azt a földi irányítók hitték.

165 földi teleszkóp adata alapján úgy tűnik, hogy a Telkom-1 darabjaira hullik. A kapcsolatvesztés után ugyanis egy hatalmas törmelékfelhőt sikerült megfigyelni a szatellit körül. „Kétséget kizáróan több, nagyobb méretű törmeléket sikerült egyenként azonosítanunk" – nyilatkozta a SpaceNews csillagászati portálnak Doug Hendrix, a megfigyelést végző ExoAnalytic Solutions igazgatója. „A kérdés az, hogy a törmelékfelhő tartalmaz-e jóval kisebb alkatrészeket is? Ezt igyekszünk most kideríteni" – tette hozzá.

A kép illusztráció Forrás: Origo

Nem tudják, mi történhetett

Jelen pillanatban nagyon úgy néz ki, hogy a műhold nem egy másik objektummal ütközött össze, a megsemmisülés konkrét oka azonban továbbra sem ismert. Szakértők azt feltételezik, hogy az űreszköz valamilyen hiba miatt felrobbanhatott. Augusztus 30-ra derült ki, hogy a szatellitet már nem lehet megmenteni. Jelenleg az ExoAnalytic Solutions azt vizsgálja, mi vezethetett a műhold pusztulásához.

Szakértők szerint a videó a darabokra szakadó űreszközt mutatja

Több műhold is beadta a kulcsot az elmúlt hónapokban

A Telkom-1 egy kommunikációs műhold volt, amelyet még 1999-ben bocsátottak fel. A tervek szerint 2019-ig működött volna.

Az elmúlt hónapokban több műholddal is megszakadt a kapcsolat. Június végén a luxemburgi SES távközlési vállalat által üzemeltetett AMC-9 szakadt darabjaira, augusztusban pedig az EchoStar-3-al szűnt meg az összeköttetés.