Vágólapra másolva!
A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park méltán híres gazdag állatvilágáról. A vadonban percenként játszódnak le drámai jenetek ragadozók és áldozataik között, amelyek csak ritkán végződnek happy enddel. Egy páratlanul izgalmas videofelvétel tanúsága szerint, azonban még a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megfordulhat.
Vágólapra másolva!

A reménytelen helyzetbe került gnú csodás megmenekülése

A Kruger a Dél-Afrikai Köztársaság legnagyobb természetvédelmi területe. A Limpopo-Mpumalanga tartomány területén fekvő közel 19 ezer négyzetkilométeres nemzeti park gazdag élővilágát több mint 1900 növény és több száz gerinces állatfaj reprezentálja. A kelet-afrikai szavannák nagyvadjai közül kiterjedt csordákban élnek itt a kafferbivalyok, a zebrák, a zsiráfok és számos antilopfaj. A park nevezetességei közé tartoznak a fekete orrszarvúak csakúgy, mint a vízilovak.

Kruger Forrás: African Geogrpahic

A ragadozókat a nagymacskák közül a gepárdok és az oroszlánok képviselik, de a Kruger területén megtalálhatók az afrikai vadkutyák, és egy különösen rettegett alattomos vadász, az itatók, iszapos vizében zsákmányra leső krokodilok. A Krugerben népes csordákban él a legnagyobb testű antilopféle, a gnú is. Amikor a szomjúságtól hajtva az állatok a sekély tavak vagy folyók partjára vonulnak inni, nem egyszer esnek a zavaros vízben láthatatlanul meglapuló krokodilok áldozatául.

A beágyazott videó is egy ilyen drámai pillanattal indul: a krokodil megragadja az állkapcsai elől későn elugró gnú jobb hátsó lábát. A gnú keservesen küzd, hogy megszabaduljon a ragadozó szorításából, ám a krokodil biztosan tartja áldozata lábát a szájában. Már-már sikerül is a vízbe húznia a kimerülőben lévő gnút, amikor két megtermett víziló bukkan fel, és az egyikük az élethalál harcot vívó gnú segítségére siet.