A felmelegedés miatt csökken az antarktiszi élővilág sokfélesége is

Antarktisz, fűtőpanel, élővilág
Az egyik fűtőpanel elhelyezése a tengerfenéken
Vágólapra másolva!
Az Antarktisz-félsziget körüli sekély vizek mindössze 1-2 Celsius-fokos melegedése drasztikusan csökkenti a tengeri élővilág sokféleségét - figyelmeztetnek a szakemberek egy új tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) és a Smithsonian Természetkutatási Központ szakemberei fűtőpaneleket helyeztek le a tengerfenékre, hogy megnézzék, milyen hatással van a vízhőmérséklet emelkedése a helyi tengeri fajokra. A jelentés szerint, bár a panelek hatótávolsága csupán néhány milliméternyi volt, már ennyi melegedés is "jelentős hatással bírt a tengeri élővilágra", írja az MTI.

Az Ausztrál Antarktiszi Kutatócsoport tengerbiológusa, Jonny Stark "nagyon meglepőnek" nevezte az eredményeiket. A szakember szerint egészen szokatlan jelenség, hogy az év adott időszakára jellemző hőmérséklettől való mindössze 1 Celsius-fokos eltérés miatt egyes fajok növekedési rátája majdnem megduplázódott.

Az egyik fűtőpanel elhelyezése a tengerfenéken Forrás: Sabrina Heiser/BAS

A kilenc hónapig tartó vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy rendkívül keveset tudni arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a tengeri élővilág egyensúlyára a bolygó különböző pontjain.

Az Antarktisz tengeri élővilága a viszonylag változatlan hőmérsékleti feltételekhez van szokva. "Egy Celsius-fokos emelkedésnél még minden rendben van, és csupán gyorsabban fejlődnek, amikor azonban már 2 Celsius-fokkal van melegebb, ami a klímaváltozás jelenlegi ütemét tekintve nagyon is várható, az már lehet, hogy túlmegy ezeknek az élőlényeknek a tűréshatárán" - magyarázta Stark.

Két faj, egy tengeri féreg (Romanchella perrieri), valamint egy apró gerinctelen élőlény (Fenestrulina rugula) azonban valósággal lubickol a melegebb óceánvízben, mindkét faj populációja nagyjából 70 százalékkal gyarapodott a térségben.